Starten på studenttilværelsen kan være både utfordrende og uoversiktlig. Basert på hva vi selv skulle ønske vi hadde blitt forklart da vi startet på studiet har vi laget en overlevelsesguide – skreddersydd for Bergens yrende studentliv
07:00
Dagen starter med billig pulverkaffe sammen med resten av kollektivet, hvor man nyter morgenstunden før dagen begynner for fullt. En kikk i avisen og halvvåkne samtaler oppdaterer oss både på hverandres liv og verden utenfor.
08:00
Når koppen er tom, haster man seg avgårde til treningstimen som starter kl. 08:00. Frokosten (les: en banan) spises på veien, mens man prøver å balansere bag og paraply for å ikke bli våt. Studenter får billigere trening på SAMMEN-sentrene, som er lokalisert forskjellige steder i Bergen. Ta treningsøkten tidlig! Dette er sjeldent noe man angrer på etter lange dager på lesesalen.
10:15
Systemet er ladet opp av endorfiner og kaffe, og det er tid for dagens forelesning. Ikke la deg lure av blasse og kjipe forelesningssaler: forelesningene er gull verdt. Møt opp – et tips som er like enkelt som det er kjedelig. Obligatorisk eller ei, forelesning er en gratis gjennomgang av pensum og eksamen kommer alltid fortere enn man tror. Dessuten er pausene en fin anledning til å skravle litt, hvor du kan prøve å utfordre deg på hvem du setter deg ved siden av.
12:00
Forelesning etterfølges av kaffepåfyll. Men hvor finner man den perfekte nytraktede koppen? Kvarteret tilbyr gratis kaffe til alle frivillige og Narvesen har gode studenttilbud i appen. Ønsker du steder som byr på koffeinpåfyll av kvalitet i umiddelbar nærhet av SV-fakultetet, er både Kafe Spesial, Kafe Chaos og Blom gode alternativer. Dersom man derimot føler seg litt på den rause siden, er Starbucksen lokalisert i Neumanns gate 25 en god idé, ettersom man til kl 16 kan sitte på Sumo sitt område. Her er du sikret både ledige og gode sitteplasser, og ikke minst mange lademuligheter.
13:00
Det er tid for en kulturopplevelse! Hva passer vel ikke bedre enn det nyåpnede Universitetsmuseet? Ikke bare er det fylt med lærdom og vittige utstillinger, men det er også gratis for UiB-studenter. Her viser du kun studentkortet i døren, som du også kan laste ned på mobilen via appen “Studentbevis”. Slik har du det alltid med deg!
13:30
Lunsj er den tiden på dagen hvor man kan legge bort alt av arbeid for en liten stund. Muligheten er der for deg som vil nyte lunsjen sammen med andre, eller ha et stille øyeblikk alene med en god serie. Et godt tips her, er å spise på UiBs mange kantiner – vi anbefaler spesielt kantinen på Studentsenteret. Her finnes det muligheter for å bli kjent med studenter fra flere fakulteter. Maten er både god og relativt billig – med digg studentrabatt (husk bare å vise studentkortet ditt i kassen!). Muligheten finnes også for deg som vil nyte den velkjente medbrakte matpakken.
14:00
I løpet av dagen kan det være vanskelig å finne tid til å nyte naturlige omgivelser. Her er tipset vårt å legge turen gjennom den vakre Muséhagen (Muséplassen 3) på veien fra ett sted til et annet. Her kan man, dersom været tillater det, lese på en benk, trekke litt frisk luft eller rett og slett få noen fine Instagrambilder.
14:15
Oppfylt av både inspirasjon, snasne bilder på kamerarullen og frisk luft i lungene er det nå klart for en og en halv time med seminar! Her får man gode muligheter til å arbeide grundigere med fagstoff fra forelesningene i mindre grupper. Som om ikke det var nok, kan man aktivere appen Hold, som belønner deg med poeng for hvert tyvende minutt man holder seg unna mobilen. Opptjente poeng gir fine gevinster – man kan blant annet innkassere gratis kaffe til den overnevnte kaffepausen. Hver gang du er på seminar, arbeider med skolearbeid, eller bedriver andre sosiale/faglige aktiviteter – aktivér appen og tjen poeng!
16:00
Til neste seminar skal det gjerne skrives ut noen artikler, men når man flytter ut for første gang er plass og penger til printer sjeldent prioritert. Fortvil ikke: la oss introdusere dere for *trommevirvel*…. UiBs biblioteker! Her kan man skrive ut alt man trenger, låne bøker eller bare sitte og lese. Men hvordan fungerer denne mystiske printeren? Ta turen inn på http://it.uib.no/Mprint og les deg opp! Hvis du fortsatt er i tvil, gå innom et av bibliotekene og få hjelp av IT-ekspertene som jobber der.
16:30
Etter en lang studiedag er det viktig med en næringsrik middag. Selv om det kan være altfor fristende med mat som sprenger studentbudsjettet ditt – blant annet sushi, så er Rema 1000 din beste venn på travle dager. Her får du middager for under hundrelappen, som ikke tar mer enn en knapp halvtime å lage!
17:00
Nyt maten med god samvittighet, og uten PC-en på siden. Sett heller på en god podcast, enten en lærerik eller en med litt humor! Noen tips fra oss er P3 Dokumentar, Karrierepodden med Kristine Ullebø, Aftenposten Forklart og Uløst fra VG. Bruk også tiden til å bli kjent med de ulike matbutikk-appene, som gjør at du kan spare gode penger i lengden. Noen tips er appen Æ på Rema, Coop medlemskap og Trumf på Kiwi. TooGoodToGo er også et supert tilbud hvor du kan få mat for en billig penge før stengetid – last ned appen og nyt!
18:00
Tiden for å slappe av er nå over. Diskuterbar byr på billig drikke, god stemning og i tillegg gode muligheter til å lese enda mer. Ta med deg venner og skolearbeid, og gjør klart for et akademisk vors!
21:00
Etter mer lesing, mye latter og kanskje noen få pils…, er det på tide å legge bøkene helt vekk. Føler du for å riste av deg eksamensstresset er Sjenerøs stedet – spesielt tilpasset nye studenter med 18 års aldersgrense. Her kan du bestemme spillelisten selv med appen “OutLoud Social Jukebox”, og ikke minst kjøpe drikke til en pris som ikke krever salg av livsviktige organer på svartebørsen i forkant. Du finner stedet på Vågsallmenningen 1. Ønsker du derimot å nyte andres selskap med en pils i hånden mens du blir fôret litt hjernemat, er Quizkveldene på Det Akademiske Kvarter en god idé. Disse arrangeres hver tirsdag. Foretrekker du heller å avslutte dagen med en god film, avholder Bergen Kino studentkino én gang i måneden med studentvennlige priser. Følg med på Facebook for oppdateringer på når. Bergen filmklubb sine visninger er óg en super ide, og finner sted hver onsdag og søndag kl 19 på Kvarteret! For oversikt over andre aktiviteter, sjekk studentkalenderen på Studentbergen.no.
Studenttilværelsen har ingen fasit da ulike mennesker har ulike behov; men vi håper vår overlevelsesguide kan brukes som utgangspunkt til hvordan man best mulig kan benytte seg av det studentbyen Bergen har å tilby! Når det gjelder balansen mellom arbeid og sosialt er dette noe man finner en rutine på selv, på tross av at det kan ta litt tid. Jobb deg gjennom det, spør om hjelp og nyt tiden som ny student! Å være student er travelt og utfordrende, men også lærerikt, sosialt og spennende. Glem ikke, man er bare student én gang i livet! Med dette ønsker vi i Samviten deg lykke til – du kommer deg gjennom det!
// Kaia Heltne & Pernille Luuhl
Film for oss som er glad i bestemor Thelma er ei dreven dame på 93…
Jeg elsker denne filmen. Denne filmen eier. Den er dritbra. Det er ikke vits å…
A real pain er en film som kort sagt handler om identitet og ettermæle. Dette…
Det er den tiden på året. Høsten har kommet. Det blir kaldere og mørkere. Det…
KjærlighetEtter denne anmelderens egen mening, er Dag Johan Haugerud en av de få norske manusforfatterne…