Categories: AnmeldelserKultur

Litteraturfestival i Bergen

Denne helgen var Samviten tilstede under Bergen internasjonale festival for sakprosa og skjønnlitteratur. Arrangørene for festivalen inviterer til litteratur, debatt, fest og god mat og drikke. Som sild i tønne beveget vi oss fra rom til rom og innom litteratur fra hele verden på Litteraturhuset. Et voksent publikum nøt helgens kulturelle påfyll i form av panelsamtaler, debatter og forestillinger fra morgen til kveld. 


Okkupert liv

Et av møtene vi var til stede på var en spennende panelsamtale med ekteparet Raja Shehadeh og Penny Johnsen. Forfatterne har har gitt ut hver sin bok om hvordan det er å leve i byen Ramallah under den 50 år lange israelske okkupasjonen av palestinske områder.

Advokaten Shehadeh arbeider med å verne om menneskerettighetene til palestinere. Han ser bekymret på hvordan de blir diskriminert, neglisjert og lever under usikre forhold. Johnsen gir et annet perspektiv på konflikten ved å se på dyrelivet i sonene. Der det tidligere gikk kameler, hyener og esler fritt i naturen, lever dyrene nå under de samme forhold som palestinerne. Hun trekker en sammenligning mellom hvordan kameler eid av palestinere blir konfiskert og satt i et mørkt rom over lange perioder. Hun mener at det israelske politiet behandler palestinsk befolkning og dyr på samme måte, og ikke anerkjenner de som levende vesener. Avslutningsvis, og til jubel for første rad ikledd palestinaskjerf, fikk Trump en overhaling. Ekteparet ser med stor engstelse på hvordan fredsavtalen som den amerikanske presidenten utarbeider med den israelske presidenten vil forverre situasjonen og dra konflikten enda lenger unna en løsning.

Europa, hva nå?

I auditoriet var det duket for populisme, en dyster fremtid og Polen som Europas navle. Panelet bestod av Ingrid Brekke, Nasneen Khan-Østrem og Vibeke Knoop-Rachline. De er alle aktuelle med bøker om Polen, Storbritannia og Frankrike.

Polen ble i denne samtalen eksempelet på hvordan Europa og EU er i endring. Her er demokratiet i er ferd med å bli brutt ned ved og debatten baserer seg på om de bør bli kastet ut av unionen. Til dette svarer panelet kontant nei. Brekke mener at vi da overlater de alene til ekstreme krefter og en autoritær utvikling dersom vi slipper de utenfor EU grenser. Khan-Østrem har fokusert på Storbritannia, som nå har sagt farvel til EU, men mener at de likevel ikke kommer til å holde seg helt på avstand. En stor andel av befolkning har tilknytning til Europa, og da særlig Polen. Frankrike har under brexit fungert som sjefsforhandleren. Knoop-Rachline sammenligner meklingen med et nyskilt ektepar eller et strikketøy som må rekkes opp.

Paneldeltakerne beskriver et EU i krisesituasjon, som stadig er ute for å slukke branner og redde konflikter som kun ender i nødløsninger. Samtidig blir de selvstendige statene mer og mer selvopptatte og isolerte. Det hele ble en underholdende og oppklarende affære, med gode kjemi mellom paneldeltakerne og publikum.

En spesiell takk til fyren i sixpence som reiste seg og takket for at en samtale om internasjonal politikk ikke bare var spennende og givende, men til og med var ledet av et panel og en møteleder bestående av kun kvinner. 

Litfest 2020 – Bergen internasjonale litteraturfestival. Foto: Eivind Senneset

Poetisk Punkgalla

Lørdag kveld var det duket for poetisk punkgalla på Litteraturhuset, der lyrikere fra ti nasjoner fikk femten minutter hver til å fremføre foran et fullsatt Olav H. Hauge. Da klokken slo åtte, ble både belysning og mingling dempet til det eneste man kunne høre var lyden av bobler og ølslurker. Etter en kort introduksjon av deltakerne kunne Heidi Bøvågen, kveldens vert, offisielt erklære gallaen for åpen. Det som fulgte var en grenseløs reise gjennom internasjonal samtidspoesi. 

Et av kveldens sterkeste bidrag kom fra Niilas Holmberg som joiket og leste poesi. Niilas har blant annet gjort seg kjent som talsperson for urfolks rettigheter, herunder det samiske folkets rett til selvbestemmelse. Under fremførelsen tydde Niilas kun én gang til engelsk da han lente seg mot mikrofonen og sa, «to have, or not to have rights». Niilas Holmberg viste en tilstedeværelse og beherskelse som virkelig kommuniserte til publikum som både plystret og klappet. Et annet merkverdig bidrag kom fra Erlend O. Nødtvedt som leste dikt fra sin nyeste bok, Slekter, en slags slektsgransking i diktform. Denne lyriske genealogien ble fremført med en rytme, tempo og humor som virkelig engasjerte publikum.  

Litfest 2020 – Bergen internasjonale litteraturfestival. Foto: Eivind Senneset

Litteraturfestivalen er et friskt pust i myldret av festivaler som florerer i norges nest største by. Det er derfor på sin plass at en helg blir satt av for å hylle det skrevne ord og arbeidet nasjonale og internasjonale forfatter gjør for å opplyse, underholde, debattere og fremme. Vi gleder oss allerede til neste år!

// Welat Akman Westrheim, Ingrid Borvik

Skribent

Welat Akman Westrheim

Recent Posts

Samviten anbefaler: Thelma

Film for oss som er glad i bestemor Thelma er ei dreven dame på 93…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Strange Darling

Jeg elsker denne filmen. Denne filmen eier. Den er dritbra. Det er ikke vits å…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: A Real Pain

A real pain er en film som kort sagt handler om identitet og ettermæle. Dette…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Ljósbrot

Om det er én film du skal se på kino i høst, så er det…

2 måneder ago

BIFF 2024 – Samviten anbefaler

Det er den tiden på året. Høsten har kommet. Det blir kaldere og mørkere. Det…

2 måneder ago

BIFF 2024: Maja anbefaler

KjærlighetEtter denne anmelderens egen mening, er Dag Johan Haugerud en av de få norske manusforfatterne…

2 måneder ago