Categories: Matoppskrift

Spaghetti á la gourmet

Torsdag 12 mars stengte Norge ned og alle løp til butikken for å kjøpe joikaboller, gjær og spaghetti à la capri. Og der satt jeg; student, tomt på konto og to hele dager til nytt stipend. Statsministeren forsøk på å dysse ned opprøret som nå rørte seg i gatene var forgjeves. Utenfor vinduet mitt sprintet “doomsday preppers” i full fart ned til kiwi! Denne dagen hadde de sett komme. To dager senere var pengene endelig på konto, men hyllene i butikken var tomme. Ingen joikaboller, gjær eller spaghetti à la capri. Det eneste som var å finne var vanlig spaghetti, ferske tomater, urter og karbonadedeig. Jeg merket panikken stige så smått, men bestemte meg raskt for at da fikk jeg forsøke overleve på spaghetti à la gourmet!

For å lage det jeg har valgt å kalle: «Spaghetti à la gourmet, trenger du:
  • Spaghetti
  • 1 pk Kjøttdeig (veggis, kylling, karbonade – pick your poison)
  • 1 boks cherrytomater (evnt. supplere med hakkede tomater )
  • 1 gulrot
  • 3ss tomatpure
  • 1,5dl buljong
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ chili (evnt bruk chilikrydder)
  • 1 vanlig gul løk
  • Basilikum etter ønske
  • En dæsj salt og pepper og bittelitt sukker

Mengde er avhengig av hvor stor porsjon du vil lage, min er beregnet på 2-3stk. Ikke bekymre deg for å lage for mye tomatsaus, dette kan fryses. Kan også brukes som pizzasaus eller til neste gang du får lyst på spaghetti à la capri ( eller under neste pandemi kanskje?).

Viktigst av alt, ikke glem å sette på favoritt spillelisten på full guffe og nyte et glass rødt for stemningens skyld.

Slik gjør du:

1.
Hakk opp alle former for løk, gulrot og eventuelt chilien. Husk du skal ha både i bollene og i tomatsausen.

2.
Legg din utvalgte deig (veggis, karbonade, kylling)  i en bolle og kast oppi de krydderne du ønsker. Jeg gikk for hvitløk, løk, salt, pepper, chilikrydder og bittelitt oregano (ikke vær redd for å krydre godt!!). Form deigen inn i ønsket størrelse og legg de på et brett.

Nå er det på tide å komme i gang med sausen. Syns du det er litt vanskelig å lage tomatsaus anbefaler jeg å starte med dette. En god saus kan gjerne stå å småputre på lav varme i flere timer.

3.
Sett plata på middels varme og pøs på med litt olje i kjelen. Sleng oppi gulrot, løk og chilien.  La det bli gyllent.

4.
Ingen tomatsaus uten tomat. Kutt cherrytomatene (for ekstra finesse), eller bruk hakkede tomater. Tilsett i kjelen med de gylne løk og gulrot-bitene. Ta gjerne en dæsj med tomatpuré i samme sleng. Dette skal nå kokes opp, så hell gjerne i buljongen for ekstra væske, og god smak.

5.
 La den koke og smak til underveis. Litt sukker kan være lurt for å jevne ut den syrlige tomatpurè smaken. Jeg kasta også oppi litt basilikum på tampen.

Sausen skal putre i gode 30min og gjerne lenger så nå har vi masse tid til siste del. Ta deg tid til å nyte vinen i glasset mens du danser rundt i egen stue, eller gå rett på spaghettien som en ekte mesterkokk. Personlig gikk jeg for førstnevnte. Etter et ellevilt show for alle naboene tok jeg ydmykt imot all applausen gjennom vinduet og satte over spaghetti-vannet. Det skal mye til for å toppe saltmengde i den originale hermetikk retten så man skal ikke være redd for å krydre. Tilsett deretter spaghettien.


6.
Sleng bollene av valgfri deig i panna på middels-varme og la de frese. Jeg foretrekker å steke bollene i panna først for så å legge de i en ildfast form i ovnen, da blir de mye mer saftige, men dette er opp til deg. Sausen har nå putret gode 30 min og smaker absolutt nydelig. Er du ikke overveldende glad i store tomatbiter kan et triks være å stavmixe sausen noe, da blir den smoothere og enda mer à la capri. Hell vannet av spaghettien og tilsett de inn i sausen sammen med kjøttbollene. Rør sammen og klapp deg selv på skulderen for vel-gjennomført jobb.

7.
Sausen skal putre i gode 30min og gjerne lenger så nå har vi masse tid til siste del. Ta deg tid til å nyte vinen i glasset mens du danser rundt i egen stue, eller gå rett på spaghettien som en ekte mesterkokk. Personlig gikk jeg for førstnevnte. Etter et ellevilt show for alle naboene tok jeg ydmykt imot all applausen gjennom vinduet og satte over spaghetti-vannet. Det skal mye til for å toppe saltmengde i den originale hermetikk retten så man skal ikke være redd for å krydre. Tilsett deretter spaghettien. 

Finn frem ditt fineste servise og pynt med et blad basilikum på toppen! La roen falle over deg mens du gjentar statsministerens beroligende ord til deg selv. Dette går over, la oss ri stormen ut sammen, med minst mulig panikkdrevet atferd.

Skribent

Ingrid Herud

Share
Published by
Ingrid Herud

Recent Posts

Samviten anbefaler: Thelma

Film for oss som er glad i bestemor Thelma er ei dreven dame på 93…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Strange Darling

Jeg elsker denne filmen. Denne filmen eier. Den er dritbra. Det er ikke vits å…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: A Real Pain

A real pain er en film som kort sagt handler om identitet og ettermæle. Dette…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Ljósbrot

Om det er én film du skal se på kino i høst, så er det…

2 måneder ago

BIFF 2024 – Samviten anbefaler

Det er den tiden på året. Høsten har kommet. Det blir kaldere og mørkere. Det…

2 måneder ago

BIFF 2024: Maja anbefaler

KjærlighetEtter denne anmelderens egen mening, er Dag Johan Haugerud en av de få norske manusforfatterne…

2 måneder ago