Categories: Kultur

Cancel Culture blir cancelled?

Illustrasjon: Hogne Gran Elvestad

“Cancel Culture” er et fenomen som vokste fram med sosiale medier, og har på godt og vondt hatt stor innflytelse på den vestlige verdenen. Det er en praksis der man trekker støtte fra offentlige figurer og selskaper etter at de har gjort, eller sagt, noe som kan bli sett på som støtende. I nyere tid har man sett en økende motkultur som presser tilbake på fenomenet –  trolig med  høyrepopulistiske røtter.

Cancel Culture’s innflytelse

Under både #metoo og Black Lives Matter-bevegelsen har man ved jevne mellomrom sett emneknagger på Twitter, Instagram og Facebook der personer blir «cancelled». Bevegelsene har blitt kritisert for å dømme folk uten bevis, men på den andre siden har den fremhevet deler av kulturen vår som er uakseptable, som kvinnehat og rasisme.

I januar 2021 så vi enda et eksempel av dette da Gina Carano mistet rollen sin som Cara Dune i ‘The Mandalorian’. Dette var et resultat av en rekke tweets fra skuespillerinnen der hun sammenlignet det å være konservativ i dagens USA med å være jøde under 2. verdenskrig. Med dette mente hun at myndighetene aktivt skapte et miljø av hat mot den konservative befolkningen. I tillegg var hun kritisk mot forskjellige corona-tiltak som førte til at Disney sparket henne.

Den populære countryartist Morgan Wallen ble også  “cancelled” da han ble tatt for å bruke N-ordet etter en kveld på byen. Dette førte til at han mistet kontrakten sin med plateselskapet sitt, ble fjernet fra mange store plattformer som Spotify og unnskyldte seg på Instagram en uke etterpå. 

En ny motkultur?

Tidligere har det å bli “cancelled” resultert i å miste følgere på sosiale medier, jobben og sponsorene sine. Det som er unikt med både Gina Carano og Morgan Wallen er at de opplevde en økning i støtte da de ble “cancelled”. Gina Carano fikk hashtaggen #weloveGinaCarano på Twitter. I tillegg ble hun tilbudt å lage sin egen TV-serie av Ben Shapiros “The Daily Wire”. Morgan Wallen på sin side har aldri solgt så mye som han gjorde i ukene etter han tilsynelatende ble kansellert.

En høyrepopulistisk motbølge

Dette er trolig en reaksjon fra den mer konservative og høyrepopulistiske delen av befolkningen som er kritisk til blant annet multikulturalisme. Disse har blitt kreditert for skapelsen av motbølgen, fordi man hører mange av meningene som blir ytret, fra typiske høyrepopulister. Eksempler på dette vil være xenofobiske meninger og kritikk mot «mainstream media» og sosiale medier som ofte fronter mer liberale verdier. Dette blir enda mer tilspisset på grunn av anonymiteten man kan velge å ha på slike nettsider. 

Hva er løsningen?

Trolig er nettopp det å la folk få ytre seg mer fritt, det som vil skape mindre polarisering og hat. Et åpent debattklima der man ikke føler at ytringer som er kontroversielle kan føre til at man mister levebrødet sitt eller at man må være anonym for å ha dem. Dette vil skape en arena der en i større grad føler seg hørt. Til tross for alt det gode «Cancel Culture» har fått til, virker det mot sin hensikt, ved å  fiendtliggjøre i stedet for å inkludere. Løsningen er dermed at begge sider må bli mer åpne for hverandres meninger. Mulig dette gjør at jeg blir cancelled, noe som egentlig kan komme godt med i en dyr studietid. 

Skribent

Jens Philip Magnus

Recent Posts

Samviten anbefaler: Thelma

Film for oss som er glad i bestemor Thelma er ei dreven dame på 93…

3 uker ago

Samviten anbefaler: Strange Darling

Jeg elsker denne filmen. Denne filmen eier. Den er dritbra. Det er ikke vits å…

3 uker ago

Samviten anbefaler: A Real Pain

A real pain er en film som kort sagt handler om identitet og ettermæle. Dette…

3 uker ago

Samviten anbefaler: Ljósbrot

Om det er én film du skal se på kino i høst, så er det…

3 uker ago

BIFF 2024 – Samviten anbefaler

Det er den tiden på året. Høsten har kommet. Det blir kaldere og mørkere. Det…

3 uker ago

BIFF 2024: Maja anbefaler

KjærlighetEtter denne anmelderens egen mening, er Dag Johan Haugerud en av de få norske manusforfatterne…

3 uker ago