Categories: FakultetSamfunn

Raftoprisen 2020: Egyptian Commission for Rights and Freedoms


Årets kunngjøring av Raftoprisen gikk tradisjon tro av stabelen torsdag 24. september, og vinneren er den humanitære organisasjonen Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF). Samviten var tilstede under pressekonferansen som foregikk i Raftohuset på Menneskerettighetenes Plass i Bergen. Hendelsen bar preg av smittevernsrestriksjoner, og alle deltakerne ble i tur og orden satt til publikumsplasser med én meters avstand. I bakgrunnen foregikk Raftostiftelsens livesending, slik at enhver som ønsket kunne følge med på nett når leder av priskomitéen, Line Alice Ytrehus, avslørte årets prismottaker. 

“Nå, snart ti år etter starten på den arabiske vår, er det viktigere enn noensinne å fokusere på den alarmerende tilstanden for menneskerettigheter i Midtøsten.” lyder begrunnelsen til Raftostiftelsen for årets valg av prisvinner.


Den humanitære organisasjonen ECRF ble grunnlagt i 2013 av Mohamed Lotfy og Ahmed Abdallah som en reaksjon på statskuppet i Egypt samme år, og har siden vokst til å bli et team med rundt 50 ansatte og over 1000 frivillige. Organisasjonen arbeider kontinuerlig med å dokumentere og rapportere menneskerettighetsbrudd i og utenfor Egypt, og tilbyr juridisk assistanse. Myndighetenes straffeforfølging av demonstranter, tvungne forsvinninger og bruk av tortur er noe av det som har blitt avdekket av ECRF, og ved å bruke de delene av det egyptiske rettssystemet som fremdeles fungerer forsvarer organisasjonen ofrene i kampen mot fryktregimet.


Risikerer livet for å sikre menneskerettighetene

Egypt har vært under militær kontroll siden statskuppet i 2013, og under general Abdel Fattah el-Sisi sitt presidentskap har menneskerettighetene til egyptiske borgere blitt betydelig svekket. Krigen mot terror brukes aktivt som skalkeskjul for å utøve politisk makt overfor det egyptiske folket. Reiseforbud, restriksjoner og andre angrep mot menneskerettighetsforkjempere er en pågående trussel mot rettsstaten. ECRFs medlemmer risikerer sine liv ved å yte motstand mot regimet, og deres mot og standhaftighet er en av de mange grunnene til at Raftostiftelsen har valgt å tildele årets pris til organisasjonen. I tillegg til diplom vil ECRF motta et stipend på 20 000 USD (191 159 kr). Stipendet er øremerket menneskerettighetsarbeid, og skal bidra til å styrke prisvinnerens videre arbeid og innflytelse.

Pandemien aktualiserer kampen mot fryktregimet

ECRF mottar prisen i år fordi de gjør et utrolig viktig arbeid i Egypt i ekstremt krevende omgivelser. Deres arbeid utgjør et fyrtårn av håp for menneskerettighetene og for andre menneskerettighetsforsvarere i Egypt, sier lederen av Raftostiftelsens studentgruppe og medlem av priskomitéen Anne Noddeland. Noddeland påpeker at årets pris ikke ble nevneverdig påvirket av den pågående pandemien da arbeidet med nominasjonene har pågått siden januar i år, men at Covid-19 aktualiserer hvorfor ECRF fortjener prisen.

Som lege i Egypt kan man risikere å bli fengslet, torturert og bortført av myndighetene dersom man kritiserer myndighetenes håndtering av pandemien, forteller Noddeland.

Noddeland er en av medlemmene i den uavhengige komitéen som avgjør hvem som mottar Raftoprisen, og er også leder for studentgruppen i stiftelsen. Flere studenter i Bergen jobber hvert år frivillig med forberedelse av Raftoprisen. Som deltaker i gruppen kan man arbeide som praktikant eller med andre oppgaver tilknyttet prisutdelingen. 

Menneskerettighetspris til minne om NHH-professor

Raftostiftelsen ble opprettet i 1986 til minne om professor og menneskerettighetsaktivist Thorolf Rafto (1922-1986), og har siden 1987 årlig delt ut Raftoprisen til en aktør eller organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettigheter. Thorolf Rafto var selv en ivrig talsmann for global rettferdighet, og som professor i økonomihistorie ved Norges Handelshøyskole (NHH) viet han mye av tiden sin til å lære studenter om viktigheten av demokrati og menneskerettigheter. Thorolf Rafto reiste også mye rundt i verden for å kjempe for ytringsfrihet og respekt for menneskerettigheter, og da spesielt i forbindelse med forfølgelsen av jøder og akademikere i den tidligere Sovjetunionen. I 1979 holdt professoren et foredrag for studenter som av politiske grunner var utestengt fra universitetet, der han ble arrestert og utsatt for vold av sikkerhetspolitiet. Hendelsen ga varige skader som fulgte Thorolf livet ut frem til hans død 4. november 1964. 

Foto: Raftostiftelsen 2020

Lørdag 7. november vil Raftostiftelsen avholde den årlige menneskerettighetskonferansen i Bergen, og prisutdelingen vil foregå på Den Nasjonale Scene 8. november.

Skribent

Emilie Flønes

Recent Posts

Samviten anbefaler: Thelma

Film for oss som er glad i bestemor Thelma er ei dreven dame på 93…

3 uker ago

Samviten anbefaler: Strange Darling

Jeg elsker denne filmen. Denne filmen eier. Den er dritbra. Det er ikke vits å…

3 uker ago

Samviten anbefaler: A Real Pain

A real pain er en film som kort sagt handler om identitet og ettermæle. Dette…

3 uker ago

Samviten anbefaler: Ljósbrot

Om det er én film du skal se på kino i høst, så er det…

3 uker ago

BIFF 2024 – Samviten anbefaler

Det er den tiden på året. Høsten har kommet. Det blir kaldere og mørkere. Det…

3 uker ago

BIFF 2024: Maja anbefaler

KjærlighetEtter denne anmelderens egen mening, er Dag Johan Haugerud en av de få norske manusforfatterne…

3 uker ago