Categories: Kultur

Samvitens kulturtips om identitet

Frister det med filmer eller bøker som tar for seg temaet identitet? Da bør du følge Samvitenredaksjonens tips!

Filmer

The Breakfast Club
«You see us as you want to see us—in the simplest terms, in the most convenient definitions. But what we found out is that each one of us is a brain…and an athlete…and a basket case…a princess…and a criminal. Does that answer your question?»
. Denne kultklassikeren setter spørsmålstegn ved stereotyper og identitet, smeltet sammen i en god gryte av vittig dialog og herlig 80-talls-estetikk.

Transamerica
En rørende komedie om en transkvinne som finner ut at hun har en sønn. Roadtrip-filmen setter kjønn, identitet og foreldrerolle i et nytt og forfriskende lys. Selv om filmen er over 10 år gammel er den stadig aktuell og viktig, særlig i en filmindustri hvor transidentitet ikke er et tema som får mye oppmerksomhet.

Boy
Om du føler for å le så hjertelig at popcornet setter seg fast i halsen, er dette filmen for deg. Handlingen utspiller seg på New Zealand, i 1984. Boy bor med bestemoren sin og sin yngre bror. Han drømmer stadig om å få se faren igjen, som han tror er en helt. Boy er en oppvekstfilm hvor hovedkarakteren må finne sin plass i en verden.

Wild
Cheryl har nylig gått gjennom en skilsmisse og er på et sted der hun ønsker å finne seg selv. Uten å ha noen erfaring med villmarka, legger hun ut på en lang reise gjennom Pacific Crest Tail. Gjennom den lange reisen på hele 4,279 kilometer, ser Cheryl tilbake på sin barndom og på sitt tidligere liv, der heroin, depresjon og one night stands har stått for mye av det livet hun nå vil ta et oppgjør med.

Divergent
I denne science fiction-filmserien blir Chicago utestengt fra resten av landet de siste 200 årene og samfunnet styres etter ulike fraksjoner – grupper hvor hver borger kategoriseres etter sine personlighetstrekk. Beatrice passer inn i alle gruppene, og er derfor en divergent. Dette må hun skjule for å ikke bli drept. Divergenter blir nemlig sett på som en trussel mot den grupperingen som samfunnet har satt opp…

 

Bøker

Vente på fuglen
Det er oddas store sønn, Frode Grytten har gitt oss denne gaven av en bok. Han viser at man med 140 tegn kan skildre liv fylt med kjærlighet og sorg. Boken begynte som et twitterprosjekt og består av mikronoveller hvor Grytten forteller historier om hverdagslige tema fargelagt med sterke følelser. En godtepose av en bok, hvor du alt for fort blir ferdig.

Saman er ein mindre åleine
Om du ønsker en ”pageturner” som får deg til å føle deg varm og glad, les denne! Boken skildrer livet til fire vidt forskjellige personer, som ender opp med å bo sammen i en gammel, storslått bygårdsleilighet i Paris. Gjennom et vakkert og lekent språk blir vi godt kjent med de forskjellige karakterene. Forfatter Anna Gavalda løfter frem skjøre temaer. Spiseforstyrrelser, sjenanse, arroganse, skam og stolthet er noen av de mange temaene knyttet til identitet og personlighet som Gavalda på en fortreffelig måte maler et bilde av. Handlingen passer perfekt til en mørk høstkveld med te og kaker.

Redaksjonen

Recent Posts

Cine Latino 2025

Ahh, it’s this time of year again, time for Cine Latino! This is BIFF’s (Bergen…

2 uker ago

Review: The Business Women’s Club (2024)

The Business Women’s club is a satirical comedy that plays with gender roles and power…

2 uker ago

Review: Bad Actor (2023)

Exploring the topics of sexual misconduct and mob justice, the story follows two young Mexican…

2 uker ago

Review: Rita (2024)

“This might not be exactly how these events took place, but this is the only…

2 uker ago

Review: Aire, Just Breathe (2024)

This condensed dystopian sci-fi was selected as the Dominican Republic’s entry for Best International Feature…

2 uker ago

Review: Linda (2024)

In this Argentinian drama film we get a refreshing twist on the latin-american maid-movie trope.…

2 uker ago