Redaksjonen anbefaler: godt & blandet

Et knippe anbefalinger fra Samvitenutgivelse vår 2019

Kortprosa: «Det ble en rotte» av Maia Kjeldset Siverts

Kjeldset Siverts bok er som en godtepose av lettleste kortprosatekster, servert med en skarp forfatterstemme. Tematikkene spenner fra sex og sykdom til flaskepost og parforhold. Det finnes ikke mangel på verken utropstegn eller følelsesskildringer. Boka er tidvis grotesk, stort sett absurd og gjennomgående utrolig underholdende. Dette ligner ikke på noe annet du har lest, og er en litterær reise du ikke kan gå glipp av.

Podcast: «Superego»

I jungelen av podcaster i denne vederstyggelige verden, vil jeg ydmykt påstå at dette er den morsomste. Gjennom det narrative rammeverket av å skulle presentere personlighetsforstyrrelser, blir man dratt gjennom et influensamareritt av en vannvittig improvisasjonshumor fra kultkomikere som bla. Paul F. Tompkins og Matt Gourley. Jeg lo meg tidvis til gråtens rand.

Dokumentar: «Bjarne vil ikke på film»

Hva skjer når en utenlandsk kvinne med filmkamera blir naboen din og begynner å invadere livet ditt? Et usannsynlig vennskap oppstår mellom en journalistikkstudent fra Polen og en kamerasky 70åring fra Oldedalen. Bjarne blir motvillig hovedpersonen i dokumentaren om han selv. Hun spør om livet og døden, fortid og fremtidsdrømmer. Han nekter stort sett å svare. Resultatet er 40 rørende og ektefølte minutter med humor, melankoli og nærhet. Finnes på NRK-nett tv!

Loppis: «Landåspikenes bruktmarked»

Den sjeldne gangen sola skinner over Bergen er det ingenting som er bedre enn å rusle ned på Landåspikenes bruktmarked. Under taket på den ene siden finner du en fyr selger samlingen av alle spill han noensinne har eid. I solveggen på andre siden finner du hun litt for shoppingglade som selger vintage adidas. I midten står du og kan endelig bruke prute-egenskapene du vanligvis kun tar frem på jalla-marked i Spania. Legg søndagsturen innom Landåspikene for en hyggelig loppisopplevelse, alene eller med gode venner.

Bok: «Vestlandet» av Erlend O. Nødtvedt

For lenge siden argumenterte Hegel for eksistensen av en tidsånd som ikke bare hadde evne til å besjele bekker og fjell, men til rett tid i historien kunne sige inn i et folk og vekke dem kulturelt og politisk. Forfatter Erlend O. Nødtvedt kaster lasso rundt ånden, drar den inn i bagasjerommet til en Toyota Camry, der to unge kunstnere og en hodeskalle skal ut på en overskridende reise for å gjenfinne blålandet, det egentlige Vestlandet.

Klinehjørne:

Er du like våryr som røkla, og har funnet noen å øve på munn-til-munn med? Når parken blir kald, og det siste man vil er å ramle inn på stambaren med en fling du helst bare vil ha for deg selv, er det greit å ha en plan B. Det suser nemlig rykter i sivet om en liten perle under trappen på Dark and Stormy på den andre siden av byen, i Vågen. Der kan man sitte helt i fred, enten på hver sin side av bordet, eller på samme benk. Dessverre har jeg ikke prøvd det ut selv, men satser på å ta det i bruk i løpet av den fineste tiden på året.

Studentbar: «Diskuterbar»

Etter flere år med reprise av “Diskusjon om fakultetsbar, minutt for minutt”, kunne samtlige SV-studenter endelig synge “Tenk at nå er dagen her” da Diskuterbar åpnet dørene i februar. Selv om redaksjonen så vidt har kommet seg over skuffelsen over at den ikke ble døpt “Per Sandbar”, “Barhare Letnes” eller “Max Webar”, kommer vi likevel ikke utenom en liten anbefaling. Her kan du på dagtid nyte seneste utgave av Samviten akkompagnert med en kopp kaffe, før du bytter ut kaffen med en kaffe-Baileys når klokka bikker 18. Vi er kanskje sponset av SV-fakultetet, men kan helt upartisk videreformidle lovord om quiz, hyggelige frivillige og livets beste chips.

Bok: «Myten om Sisyfus» av Albert Camus

Er du redd for at du ikke er pretensiøs nok på nachspiel? Er du redd for at du ikke gir inntrykket av at du har «funnet ut av det»? Vi har svaret!  «Myten om Sisyfus» er pålagt litteratur for alle som befinner seg i en kontinuerlig eksistensiell krise d.v.s. alle som er på vår alder. Den er også et glimrende utgangspunkt for videre utforskning av eksistensialisme. «Filosofien har kun et relevant spørsmål og det er om vi burde ta livet av oss» –  enhver bok som starter så sterkt bør leses.

Skribent

Redaksjonen

Recent Posts

Samviten anbefaler: Thelma

Film for oss som er glad i bestemor Thelma er ei dreven dame på 93…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Strange Darling

Jeg elsker denne filmen. Denne filmen eier. Den er dritbra. Det er ikke vits å…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: A Real Pain

A real pain er en film som kort sagt handler om identitet og ettermæle. Dette…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Ljósbrot

Om det er én film du skal se på kino i høst, så er det…

2 måneder ago

BIFF 2024 – Samviten anbefaler

Det er den tiden på året. Høsten har kommet. Det blir kaldere og mørkere. Det…

2 måneder ago

BIFF 2024: Maja anbefaler

KjærlighetEtter denne anmelderens egen mening, er Dag Johan Haugerud en av de få norske manusforfatterne…

2 måneder ago