For å feire deres eget 4-års jubileum, arrangerte klubbkonseptet Jungelen denne helgen likesågodt en minifestival. Festivalen i seg selv bestod av mange arrangementer i mange lokaler, hvor det var mulighet til å melde seg opp på både dansetimer og dj-kurs. Disse arrangementene fortsetter videre utover semesteret.
Klubbkvelden var dog festivalens kjerne, og på lørdagen var Samviten innom for å ta temperaturen.
Landmark og Bergen Kunsthall stod klar med åpne armer på lørdagen for å ta imot sitt lojale publikum. Til bursdagsfeiring å være, var det nok med folk til som feiret i alle etasjer og rom. Denne møteplassen tok altså form i en melodisk jungel, med techno på middagstallerkenen. Sceneskiftene gikk fra lunefull stemning med varme toner til kalde elektroniske vibber i fargesprakende belysning. Likevel var ingenting lagt opp til tilfeldighetene. Første etasje huset den klassiske og velkjente scenen med miksebord og lysbildefremvisninger hvor publikum synkront beveget seg med taktene som sild i tønne. Den sagnomsuste andre etasje var åpnet for kvelden, et rom som senere skulle vise seg å bli tett av mennesker som mestret kunsten å danse til takten av klappende hender og en jublende folkemengde.
Tidligere har Jungelen arrangert tematiske kvelder, med blant annet Brasil som tema. Under minifestivalen var det åpnet opp for en storsatsning på særinteresse; artister med opphav fra prominente elektroniske scener slik som Berlin, Paris og Århus opptrådte i løpet av lørdagen. Det er forfriskende at bergensbildet ikke bare er preget av en egoistisk selvmarkering med egne rappere kledd i adidas. Bergen har for lengst markert seg på kartet som en by med evne til å ta både vare på, og løfte frem, sine egne artister. Tiden var derfor moden for at andre fikk slippe til, et prosjekt Jungelen har aktivt jobbet med over lang tid. Konseptet Jungelen åpner mesterlig opp dørene for at både utenbys- og utenlandske artister fikk klientellet til å danse. Lineupen klarte derfor både å favne om Jungelens identitetsmarkør, samtidig som den åpnet opp for muligheten til å dykke dypt i havet av elektronika; et talent som gav oss tydelig mersmak.
Foto: Nora Marie Mjølhus
Kun ved å observere folkemengden ser man at Jungelen satser hardt på en tydelig pluralistisk profil. Slike arrangementer fungerer derfor ikke bare som en møteplass mellom gamle venner, men også som en mulighet for opprettelse av nye bekjentskaper. Fra januar til mars skal Carte Blanche flytte inn på Verksted i KODE 2, med hensikt om å oppfordre til et samlingspunkt for ulike festligheter slik som lesegrupper og kunstnersamtaler. Dette er i samarbeid med andre kulturelle aktører i Bergen, slik som KODE, BIT teatergarasjen, Borealis og Jungelen Ung. Det er derfor bare å håpe at et slikt initiativ bidrar til å spre et like godt samarbeid og en kulturutveksling slik som denne kvelden. Dette tilbudet til Bergens renessansemennesker bidrar til en viktig kulturell sammensmeltning. Vi applauderer Jungelen, som klarer å dra slitne bergensere og tilreisende ut fra sine komfortable hjem, denne kalde regnfulle kvelden i januar, og ut til tropiske vibber.
//Ingrid Borvik & Nora Marie Mjølhus