//
5 min lesetid

10 ting å gjøre i påskeferien

Den stille uken.

Biblioteker og skoler er stengt, veier ligge øde og i parken skvetter folk rundt hverandre som motsatte ender av magneter. Et virus herjer verden og har etterlatt oss skrekkslagne ovenfor denne fienden vi ikke evner å se. Hverdagen går likevel sin gang, og idet påskeuka tikker inn har den en nummen bismak det er vanskelig å bli kvitt. Påskesola i fjellet, påske-eggjakten i hagen og påskenøttene med Øystein Bache og Rune Gokstad på nrk er tradisjonen tro hvert år rundt denne tiden. Førstnevnte kan vi bare glemme, men påskeegg og påskenøtter består. Et av spørsmålene derfra var her om dagen “hva heter uken som kommer etter palmesøndag?”. Svaret var “den stille uke”. Og aldri har vel dette vært mer passende enn denne påsken her. Det er ikke bare langfredag vi har i vente. Dette blir en lang uke med stille gater, tomme hytter og flere timer på sofaen. Samviten har derfor disket opp 10 anbefalinger for denne stille uken


1. Strikke en hals 

Denne våren har jeg blitt så påvirket av influencere at jeg tok strikkepinnene fatt og strikket min egen hals. Dette er av typen vi har sett under store dressjakker i en beige farge à la Anniken Jørgensen. Ikke bare varmer den i halsen under vårjakka i den friske brisen, men gir også pusterom til resten av kroppen slik at du ikke ender opp i en svettepøl på toppen av trappa til Johanneskirken. Selve prosjektet var i vanskelighetsgrad type har-ikke-strikket-siden-barneskolen og tok kun et par dager. Sittende i solveggen kombinert med favorittmusikken på ørene er dette et perfekt avbrekk fra hverdagen bestående av serier på sofaen og facetime med mamma. 

2. James Bond maraton

Dagene i karantene og sosial distansering kan bli lange, men med strømmetjenester som Viaplay, Netflix, HBO og andre aktører kan du pusse av støvet på noen flotte klassikere. Mitt valg lander derfor på James Bond, da alle filmene er gratis på Viaplay. Om du vil se Sean Connery sine vittige bemerkninger eller Daniel Craig sin tolkning av en psykisk skadet agent, så passer dette perfekt for deg. En artig ting å legge merke til om man ser filmene kronologisk er hvordan Bonds tilnærming til kvinner endres i takt med samfunnet

3. Laste ned tiktok

På tiktok finnes det mange skjulte skatter. Hvis du ikke har følt deg gammel før, kan jeg love deg at du vil det nå. Om du er ny på tiktok vil du sannsynligvis bruke en del timer på å skjønne hva i heiteste hule det er som skjer. Videre når du har begynt å skjønne sjargongen kan du prøve deg på å lage en egen tiktok. Skal det være en klassisk tiktok som du gjenskaper, lære deg en tiktok-dans, forsøke å mestre de mange filtrene eller lage din helt egen? Jeg kan love deg at du vil antakelig få slått ihjel litt tid. Tips til folk du burde følge: Jesusgutta, Herman Flesvig, Erlend Elias, Magnuswaaler, Deadave og The Harborboiz.

4. Podkast – På kanten

Tre morroklumper har i karantenetiden laget en podkast med navnet “På kanten”. Vegetarfacisme, bukseproblemer og hvitløksrasisme er blant temaene Mattis, Elias og Eline diskuterer i de 50 minutt-lange episodene sine. På sin “om” side på Spotify skriver de så pent: 

Hver for seg er de ingenting, men sammen er de dynamitt!”

Vi har nok alle syslet med tanken på å lage en podkast med våre nærmeste, men det blir vanskelig å ta opp kampen med vennegjengen bak “På kanten”. Latterkuler, revnede kjeledresser og hytteoppussing er blant temaene denne gjengen spytter ut i øret. Dersom du savner den gode samtalen mellom deg og dine nærmeste, men ikke orker å ringe dem opp på Zoom, kan du sette på denne podkasten og mimre tilbake til andre tider. 

5. Bergens store påskekrim

«Skaff dere noen gode spill og lat som dere er på hytta!». Dette var Ernas oppfordring til det norske folk og her vil jeg si Linda Børnes Produksjoner leverer sine saker. Den perfekte kombinasjonen av påskekrim og brettspill. Min personlige favoritt er Cluedo der målet er å finne ut hvem som drepte huseieren, i hvilket rom og om mordvåpenet var den klassiske lysestaken eller dolken. I år blir det dessverre ikke brettspill rundt bordet med familien, men jeg skal holde tradisjonen tro. I denne interaktive påskekrimmen er mestertyven Thomas Anthun i ferd med å røve Bergens syv underverker og jeg skal ihvertfall hjelpe privatetterforsker Sandra Spjelkavik å finne den skyldige. Sjekk ut arrangementet her: 

6. Podcastanbefaling: Radioteaterets påskekrim (NRK)

«BERGENSTOGET PLYNDRET I NATT». Et kreativt reklamestunt for 80 år siden, og starten på det særnorske fenomenet påskekrim. En oppblomstring av kriminalromaner utgitt i påsketider og tradisjonen ble satt. 

Som student tilbringes tiden stort sett i en eller annen pensumbok, og motivasjonen til å lese i det hele tatt er noe ihvertfall jeg sliter med. Derfor var det som om NRK hadde lest tankene mine da de i 2018 kom med sin første radioteater påskekrim podcast. Jeg er kanskje en gammel sjel, men noe av det beste jeg visste som liten var å høre på radioteateret. I mangel av FM radio og peis i stua er denne podcasten en god nummer 2. Det ligger allerede to sesonger ute, og jeg gleder meg stort til å starte på årets krim «isblind» skrevet av Knut Nærum.

7. Bokanbefaling: Om Tyranni av Timothy Snyder

Lever vi i en fortapt verden? Er demokratiet på vei til å lide en sakte, smertefull død? Den amerikanske historikeren Timothy Snyder drar paralleller i dagens politiske verden til fascismens inntog i Europa for snart et århundre siden, og gir en kort, men meget nyttig innføring i hva som kan gå galt dersom man vender det døve øret til den stadig mer høylytte svermen av populistiske maktsøkere. Selv om flere har anklaget Snyder for å være en smule for pessimistisk, gir denne boken uhyre verdifull innsikt i hvordan politikk og ideologi setter dagsorden, og det beste av alt er at alt listes opp kort og oversiktlig i 20 små kapitler. Voksenlektyre i barnebokformat!

8. HBO: Westworld

Handlingen finner sted langt vekke fra korona og karantene, nærmere bestemt i en fornøyelsespark hvor mennesker søker spenning på bekostning av parkens trekkplaster: menneskelignende roboter. Westworld tar opp problemstillinger knyttet til kunstig intelligens, men reflekterer kanskje enda mer over hva det vil si å være et menneske – dette gjøres med rikelige referanser til filosofi og religion. Dersom ex.phil. ikke var din greie, kan denne serien gjøre det godt igjen. Ellers kan jeg konstatere at hver gang du tror du har klart å avsløre plottet, kræsjer Westworld-universet inn i nok en hjernevrengende plot twist. Serien hadde for øvrig ikke vært den samme uten dyktige skuespillere som Anthony Hopkins og Evan Rachel Wood. 

9. Gi omsorg til plantene dine

Med den ekstra tiden vi får til overs nå i påsken, oppstår en gyllen mulighet til å gjøre seg bedre kjent med plantene sine. Hvis du ikke vet det fra før; finn ut hva plantene dine heter og les deg opp på hva de trenger. Videre er det lurt å vaske støv av bladene med en fuktig klut, ettersom bladene består av små porer som ikke må tettes til – vannet fra planten fordamper gjennom disse. Bytt jord og skift til større potte dersom du har planter som bor trangt. Om det så er det eneste produktive du gjør i påsken, kan du gi deg selv et klapp på skulderen! 

10. Arranger en quiz

Realiser drømmene om bli den nye Quizdan (obligatorisk å også importere håret), og hold den for dine venner over zoom eller facetime. Dette er en ypperlig mulighet for deg til å finne ut hvem som er den verste taperen og hvem som gliser hoverende til resten av gjengen i det bleke lyset fra pcskjermen. Å delta på en quiz har også flere dokumenterte effekter for kroppen. Den får igang blodomløpet, vekker hjernen til livet og er for mange bezzerwissere en arena for stikke brystet frem og slippe løs endorfinene. 

Og apropos quiz så er det bare å holde øynene åpne for noe mer snadder på samviten sin nettside de neste dagene.

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

En joggetur i Bologna

Neste artikkel

Samvitens Påskekviss