4 min lesetid

Et samisk inntog i popkulturen

Illustrasjon: Julie Larsen

Det eneste jeg kan huske av kulturelle samiske innslag fra barndommen var da The Blacksheeps vant MGPjr i 2008 med låten “Oro Jaska Beana”, og et kvarter med Mánáid-TV før Barne-TV begynte klokka 18. Er den generelle norske befolkningen kulturelt underernærte når det gjelder samisk kultur?

En bevegelse rører seg. Den er blå, gul, rød og grønn. Den yngre samiske generasjonen ønsker å ta tilbake kulturarven og vise at de er stolte av å være samiske. Flere har byttet til sitt gamle slektsnavn som ikke er blitt brukt på generasjoner. Andre ikler seg sin tradisjonelle kofte, også kalt gákti på nordsamisk, og er ikke redde for å dra på skolen, butikken eller poste et bilde på Instagram. Sametingets valgmanntall har passert 18 000, det høyeste noensinne! I 2018 joiker Ella Marie Hætta Isaksen seg til seier i det populære NRK-programmet “Stjernekamp”. Ett år senere sanker den norsk-samiske musikkgruppen KEiiNO inn flest stemmer blant Eurovision-publikummet med låta “Spirit in the sky”, og åtte måneder senere kommer Disney-filmen “Frost 2” med inspirasjon hentet fra Sápmi. Filmen skal dubbes til en nordsamisk versjon, som har vært svært etterlengtet, da det nesten ikke finnes filmer på dette språket. Kort oppsummert har det vært en enorm positiv utvikling, og forhåpentligvis vil flere dører stå åpne for flinke samiske kunstnere. 

Samiske innslag i popkulturen har kommet for å bli, samtidig må vi ikke glemme at det fortsatt er mange i dette landet som har lite kjennskap og interesse i samisk kultur og historie. I den anledning har jeg håndplukket noen kulturelle perler som fortjener mer oppmerksomhet. Forhåpentligvis vil de være med på å knuse noen fordommer og øke interessen for samisk kultur.


Sápmi Pride

Man blir ekstra sårbar som en minoritet i en minoritet. Flere samer har beskrevet det som problematisk å stå frem som homofil. Dette kan skyldes tradisjonelle kjønnsroller, og at kristendommen har en sterk posisjon flere steder i nord. Siden 2014 er det blitt arrangert en årlig pride parade i ulike byer i Sápmi. To år senere uttaler sokneprest Bjarne Gustad til Altaposten at han ikke ønsker å vie homofile og at de må kjempe mot “følelsene og synden”. Motreaksjonen ble å flytte den planlagte paraden fra Enare, Finland til Kautokeino, der sokneprest Gustad bor. Det er slike tilfeller som viser hvor nødvendig det er med et initiativ som Sápmi Pride, som setter diskriminering av skeiv urbefolkning på dagsorden. I år vil paraden trolig ikke finne sted fysisk, men arrangørene melder at de er i gang med å utvikle et digitalt alternativ.

NRK Dramas nye storsatsing

Det er på høy tid med en ny samisk dramaserie. Den forrige store seieren, “Ante”, ble laget på 70-tallet, nesten 50 år siden! NRK har annonsert at de er i gang med å utvikle det som skal bli en ny samisk storsatsing på linje med Heimebane og Lykkeland. Executive produsent i NRK Drama, Marianne Furevold, var med å skape suksess-serien SKAM. Nå er hun i gang med å utvikle flere prosjekter sammen med NRK Sápmi og Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI), som forventes å være ferdig i 2023. 

“Jeg lærte mye av tiden i SKAM, og en av de viktigste erfaringene jeg har tatt med meg er at man må gjøre innsiktsarbeid og research i det miljøet og med de menneskene man vil fortelle noe fra og om. Man må gå ut og snakke med folk. Det er utrolig spennende og på høy tid at vi får se en serie med forankring i den samiske kulturen.”

sa Marianne Furevold da jeg spurte om hennes tanker rundt den nye serien.

Første samiske designer til moteuka

Smykkedesigneren Lill-Eli Jørgensen-Dahl med merket “LilleLi”, blir den første samiske designeren til å bidra under Oslo Runway. Designeren kan også melde at de siste årene har hun opplevd en stigende interesse blant folk som ønsker å pynte seg med samisk design, plagg eller smykker. Det er nærmest en skandale at en samisk designer ikke har blitt invitert til moteuken før 2020. Motebransjen er gjerne en falsk glamorøs affære, men likevel er det de som legger føringer for trender og idealer i samfunnet. Ved å inkludere flere personer med minoritetsbakgrunn, vil det være med på å kultivere aksept og nysgjerrighet, samt gjøre catwalken hakket mer mangfoldig.

Verdens viktigste kunstutstilling

Documenta er en internasjonal kunstmønstring som arrangeres hvert femte år i den tyske byen Kassel, og regnes som en av de viktigste begivenhetene for samtidskunst. Urbefolkning og klima har vært to sentrale tema på Documenta, og i 2017 sørget seks samiske kunstnere for rekordstor norsk deltakelse under mønstringen. Joar Nango var en av kunstnerne som stilte ut, og omtales som en av Norges mest interessante og relevante kunstnere de senere årene. Han skal stille ut et bestillingsverk i Bergen Kunsthall i forbindelse med Festspillene til høsten, noe som er absolutt verd å få med seg om man er i området.  

KEiiNO med ny låt

Den norsk-samiske popgruppen kom nylig ut med låta “Black Leather”, som ikke kan beskrives som noe annet enn et fyrverkeri! Musikkvideoen byr på lettkledde queers i skinn, lær og kinky klær med et hint av joik. Selv sier gruppen at “Black Leather” portretterer en fremtid hvor kjønnsidentitet er flytende, og er en hyllest til klubbscenen i Berlin; ikke det første jeg hadde forventet av en gruppe som har vunnet Melodi Grand Prix. Dessuten er det trolig den første pop-bangeren til å inkludere tradisjonell sang fra to urbefolkninger: samisk joik og inuittisk strupesang.

Håper at dette vekket en liten interesse hos deg som leser dette. Undertrykking av samer ligger som et åpent, men glemt sår i Norges historie. Det minste vi kan gjøre er å anerkjenne samiske interesser, ivaretakelse av områder og gi mer plass til å være både norsk og samisk. Samisk kultur og historie er også en del av norsk kultur og historie, det må vi ikke glemme.

Faktaboks

Skribent

Forrige artikkel

Angstens lyse side

Neste artikkel

NM i sympati