Categories: Samfunn

Konger og kroner

Illustrasjon: Håvard Kyvik

Monarkier er som slim. Klebrige og seige institusjoner ingen helt vet hvordan man skraper bort hvis uhellet først er ute. Jeg er ikke Jan Thomas, men jeg tillater meg fortsatt å kaste terninger på monarkier i kjent Se og hør-stil.

På tvers av denne klinkekulen som vi kaller jorden, har vi et ymse utvalg av politiske institusjoner som forsøker å regjere de forskjellige land. Presidenter, statsministre, tyranner og diktatorer; de prøver alle å herske over oss. Konger er ingen unntak. Monarkier har rykte på seg for å være de seigeste institusjonene i verden. De finner alltid en grunn til å bli værende, til tross for demokratiske bølger og liberale reformer. Mange monarkier fungerer også som diplomatiske institusjoner,som overhode for landets politiske system. Med varme hender triller vi terning, og rangerer hvilke monarkier i verden som stiller seg best. Kriteriene for rangeringen er noe uvisst. Monarker kan være både tyranner og helgener, men én ting har de til felles; kapper og kroner bærer de alle. Dette er en rangering av alle verdens monarker.

Sverige

Kong Carl XVI Gustaf, eller «den motvillige monarken», har regjert Sveriges diplomatiske affærer siden 1973. Kjent for sex-eskapader og lav oppslutning blant det svenske folk har «Knugen» fått kjørt seg i mediebildet de siste årene. Svenskekongen har også blitt sitert på sine hyllester til diktator-lederen i Brunei i 2004, da han mente at det opplevdes som et åpent land. Kongen av Sverige kan gjerne betegnes som en litt stusselig Mr. Bean som prøver å finne sin rettmessige plass i det monarkiske landskapet. Til tross for at hans bakgrunnshistorie kan minne om en tragisk komedie, er det ikke å benekte at kongen har sine ville sider. Med den lille støtten han har hos sitt eget folk, gjør han opp for å bli betegnet som kongen som sa blanke f i kongehuset – den sosialistiske garde i Sverige kan juble til kyrne kommer hjem. 

Terningkast: 3

Japan

Enhver musikers drøm er gjerne å bli stor i Japan, og større enn keiser Naruhito er det nesten umulig å bli. Naruhito ble innstilt som ny keiser så sent som i 2019, og har forpliktet seg til å forene folket igjen. Keiserens far abdiserte før dette, og denne nye epoken i Japan blir kalt for Reiwa, en vakker harmoni. For øyeblikket er det dessverre ikke tillatt at kvinnelige kongelige kan bli tronarvinger i Japan. Til tross for dette, ønsker mange i Japan at kvinner kan ta over som monarker. Minuspoeng for at kvinner ikke kan gjøre alt! noe som har svært lite støtte i befolkningen. I harmoniens år ønsker Naruhito en fredelig tid for det japanske folk. Intensjonene virker gode, løftene er lovende og jeg gleder meg til å se hvordan keiseren takler sin rolle.

Terningkast: 5

Lesotho

Kong Letsie III regjerer over Lesotho, et land plassert inne i sør i Afrika. Han etterfulgte sin far i 1990, og har vært konge siden da. Som en konstitusjonell monark er også han bundet av sine diplomatiske plikter, som konger ofte er. Kong Letsie har ledet en spennende periode, hvor han var den første monarken som offentlig lot seg teste for HIV. Stuntet var kombinert med landets kampanje mot den dødelige sykdommen. Kongen har blitt sitert i Al Jazeera at han stiller seg klar for å utøve mer politisk makt, dersom det blir tilbudt ham. Lesotho er en av de fattigste landene i verden, og risikerer stor grad for politisk ustabilitet. Til tross for dette, respekterer kongen sine egne konstitusjonelle forpliktelser. Han har også blitt sitert på at han ønsker at befolkningen skal tenke seg grundig gjennom dersom de ønsker velge ham som lederen av folket. Letsie III har en reflektert og avslappet tilnærming til sin makt og sin styrke, og har spilt en viktig rolle for Lesotho som land. Det er ikke annet å gjøre, enn å gi en honnør til en konge med stil; verken kroner eller juveler er nødvendig for å få ham til å se bra ut.

Terningkast: 6

Skribent

Nora Marie Mjølhus

Recent Posts

Samviten anbefaler: Thelma

Film for oss som er glad i bestemor Thelma er ei dreven dame på 93…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Strange Darling

Jeg elsker denne filmen. Denne filmen eier. Den er dritbra. Det er ikke vits å…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: A Real Pain

A real pain er en film som kort sagt handler om identitet og ettermæle. Dette…

2 måneder ago

Samviten anbefaler: Ljósbrot

Om det er én film du skal se på kino i høst, så er det…

2 måneder ago

BIFF 2024 – Samviten anbefaler

Det er den tiden på året. Høsten har kommet. Det blir kaldere og mørkere. Det…

2 måneder ago

BIFF 2024: Maja anbefaler

KjærlighetEtter denne anmelderens egen mening, er Dag Johan Haugerud en av de få norske manusforfatterne…

2 måneder ago