/
3 min lesetid

Mat201

Å kombinere et studentbudsjett med en sunn livsstil og et sosialt liv, er lettere sagt enn gjort. En stereotypisk student lager fort en altfor rar matkombinasjon til middag,  fordi det er lett, billig og går kjapt. Eller er du kanskje den som trigges av Foodora-appen (ikke reklame, men plis spons meg!) med 3 kr på kontoen, et bankende hode og høstregn på vindusruta. 

Her er 5 forsøk på å bidra til at du skal få lette, billige oppskrifter som kanskje kan gi deg en bittelitt sunnere livsstil og opprettholde et sosialt liv – PÅ STUDENTBUDSJETT! 

Hvit veggispizza:

Du har inngått et veddemål for å gjennomføre veggis uke/måned/år fordi det er bra for miljøet, lommeboken og din sosiale kapital på SV-fakultetet. Fredag kommer, du vil ha noe digg: Hvit veggispizza!

Du trenger til en langpanne: 

  • pizza deig – kjøpt eller hjemmelaget
  • crème fraîche saus
  • 2 sjalottløk
  • sopp
  • en pakke tomater
  • så mye revet ost du liker
  • en halv squash 
  • en bunt asparges 
  • smør

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 eller 250 grader, litt etter hvor bra ovn utleieren din tilbyr. 
  2. Rull ut pizzadeigen din, kjøpt eller hjemmelaget (3 dl lunket vann, 0,5 fersk gjær, 2 ss olje, en teskje salt og 7 dl hvetemel).
  3. Bland crème fraîche, salt, pepper, litt hvitløk og olivenolje, smør nesten alt utover deigen. 
  4. 4. Stek squash og aspargesen i masse eller litt smør til squashen er gyllen.
  5. Strø ost og de stekte grønnsakene over deigen, fyll på med så mye tomat og sopp du foretrekker. 
  6. Stek pizzaen midt i ovnen i ca. 10 min eller til osten er smeltet. La den avkjøles litt og bruk resten av sausen som dressing, gjerne også med balsamico glaze om du har.

Ovnsbakte grønnsaker med kjøttdeig:

Det er en kald, regnfull høstdag i Bergen, du har en halv paprika i kjøleskapet, litt kjøttdeig i fryseren, litt løk og ost, og det ligger kanskje en tomat bakerst kjøleskapet også?  Lag fylte grønnsaker!

Du trenger:

  • paprika
  • tomat
  • fyll av valgfritt kjøtt eller linser
  • 1 løk
  • 1 hvitløksfedd
  • tomatpure
  • kanel 
  • evt. brød (resten av brødskalken du har nederst i skuffen)

Denne oppskriften er basert på restemat. Dette betyr at du bare kan lage mer eller mindre av fyllet etter hva du har og hvor mye du skal lage.

Slik gjør du

  1. Del paprikaen og ta ut de irriterende frøene, gjør det samme med tomatene og ta ut innmaten (ikke kast det)
  2. Ta innmaten av tomatene i en panne, og stek alt du vil ha som fyll på middels varme til løken er gyllen og kjøttet er gjennomstekt. Tilsett tomatpuré og 1 ss med kanel og rør om.
  3. Legg paprikaene og tomatene i en ildfast form.
  4. Hell og fordel alt fyll i grønnsakene, og strø ost på toppen. 
  5. Stek på ca. 225 grader til osten er blitt litt brun. 

Ovnsbakt torsk og tomater med gulrot puré:

Fisk er bra, fisk bør man spise hver uke (har jeg hørt?), fisk er digg! Okei hva nå? Lag torsk! Det er rikt på omega 3 og har et lavt klimafotavtrykk.

Du trenger:

  • ca. 250 gram torsk til en porsjon
  • gulrot
  • smør
  • melk/fløteskvett
  • tomater
  • vårløk/løk
  1. Ha olje i en ildfast form, legg torsken i og strø litt salt på den. Legg hele cherrytomater rundt og hakk vårløk/løk over. 
  2. Stek det på 180 grader i ca.10-12 min. Den er ferdig når torsken flaker seg og er hvit.
  3. Når fisken stekes, skjær opp gulrot,  tilsett melk og smør. Deretter tar du stavmikseren og moser til alle klumper er borte. For 2 gulrøtter ta 1 del melk/fløte og 1 ss med romtemperert smør.

Cashewnøtter og eplesalat:

Du har fått deg en type/dame fra en fin forstad i Bergen, det er blitt vår og bedre tider. Du skal på grilling med din nye svigerfamilie. Du er fattig, den nye svigermoren din er på ubestemt diett, og du må imponere! Lag en billig og enkel salat som ser fancy ut!

Du trenger:

  • 1 pk romano eller annen salat
  • usaltede cashewnøtter
  • 2 epler
  1. Skjær salat og eple i biter. 
  2. Hakk cashewnøttene og stek på lav varme til de blir litt brune. 
  3. Strø cashewnøttene over salaten.

PS: de har sikkert fancy olje dit du skal så dropp det selv.

Hjemmelagde vårruller:

Du blir invitert til eventet «tapas-kveld» på Facebook hos en venn via via. Der er det en glutenallergiker, en tåler ikke melk og to av de inviterte er veganere. WHAT TO DO?
Kontoen har ikke råd til vin og en dyr rett. Den 15. er bare noen dager unna, men helgen kommer før, du har allerede trykket «skal» på eventet. Det blir laget en «skriv her hva du tar med til mat» liste (no pressure). Ta med vårruller, enkelt å lage og snakke om!

Du trenger:

  • rispapir (kan kjøpe det veldig billig på global food ved storsenteret og grønnsaksbutikken ved Johanneskirketrappene). 
  • 1 pk glassnudler
  • grønnkål
  • gulrot
  • kål
  • chili
  • eller kjøp en ferdig wokmiks
  • hvitløk

Slik gjør du

  1. Kok glassnudlene til de er myke. 
  2. Stek alle grønnsakene til de faller sammen. Tips er å bare kjøpe en ferdig wokmiks på Rema1000. Da er alt kuttet opp og det er en chili i posen. 
  3. Vet rispapiret, legg ca. 2 ss med fyll i hver og brett sammen. For å slippe å fritere, legg alle ferdige og stek på 250 grader i ovnen til de er crispy. 
  4. Strø litt eller dynk koriander over for å se fancy ut.

ENJOY!

Skribent

Forrige artikkel

En nekrolog til Cruisenæringen

Neste artikkel

For alt vi har, og alt vi er.