Foto: Lars Øderud Vatne
2 min lesetid

Skaff deg en bonsai!

Som student har de færreste mulighet til å ha kjæledyr på hybelen. Likevel kjente jeg på et ønske om å ta vare på noe. Derfor tar jeg til ordet for det nest beste: Skaff deg en bonsai!

Hva er en bonsai?

Et bonsai-tre er et tre som gjennom klipping av røtter og grener, fremstår miniatyrisk. Det er en japansk tradisjon som har gått gjennom generasjoner i hundrevis av år. Ordet bonsai er japansk for tre i potte. Mange har kjennskap til bonsai gjennom popkulturen: det umulig perfekte treet i Karate Kid, eller som pretensiøs bordbynt hos en rik finanstopp. Bonsai blir ofte fremstilt som et umulig prosjekt som krever mer oppmerksomhet og energi enn et gjennomsnittlig barn. Dette er ikke nødvendigvis sant. Alle kan gro en bonsai!

Hvorfor bør du skaffe deg et bonsaitre?

Den siste tiden har interessen for grønne hus og planter gjort at flere hobbygartnere leter etter måter å bringe et lite stykke natur hjem. Hva passer bedre enn et par små trær? Det er flere gode grunner til å ha en bonsai hjemme.

Som mange har erfart, er Bergen en fuktig by. En bonsai regulerer fuktigheten i lufta og fungerer som en naturlig luftrenser. Slik vil rommet ditt lukte mindre gymgarderobe. 

En bonsai kan også dyrke disiplin og tålmodighet. I de originale Karate Kid-filmene, ble bonsaitrær brukt som verktøy for meditasjon og disiplin. De små dvergtrærne er ofte ganske følsomme for vanning, sollys, gjødsel og miljøet rundt dem. For at bonsaien skal holde formen må den klippes og tas vare på. Dette tar tid, og det vil ta noen år før du får det treet du så for deg da du startet. I Japan finnes det bonsaitrær som er over tusen år!

Å style bonsaier kan være det perfekte utløp for kreativitet. For meg er det mye mer givende å forme et bonsaitre, enn å tegne eller fotografere. Ingen bonsaier er like, og alle har forskjellige kvaliteter som kan utnyttes. I tillegg er det et levende prosjekt som alltid vokser. Treet vil alltid endre seg og avsløre nye egenskaper.

Hvordan komme i gang?

Du kommer langt i ditt bonsai-prosjekt med vanlig husholdningsverktøy: En saks, litt aluminiumstråd, og et egnet sted med nok sollys. Det er et begrenset antall selgere i Norge, men det å bestille på nett fungerer veldig bra og skader ikke treet. Ulike bonsaier varierer stort i pris, fra 300 kr til 50 000 kr. Treets alder og art bestemmer prisen. Du får likevel et fint tre i prisklassen 300-600 kr. Våren er den beste tiden på året for å kjøpe en bonsai. Da er det best utvalg i butikkene og treet har størst sjanse for å takle de nye omgivelsene.

Ved å bytte ut kaktusen fra Ikea med en bonsai, vil rommet ditt bli mer levende. En vinduskarm med velstelte bonsaier gir et frisk pust og kan binde hele rommet sammen. Jeg anbefaler alle å se noen YouTube-videoer av bonsai-kunstnere som bruker unike teknikker for å style trær som er enhvers Instagram-feed verdig. Les deg opp på treets behov og kvaliteter. Det vil ta tid. Det første treet kommer kanskje til å dø. Men etter min mening er det verdt å prøve ut. Sleng deg på trenden, ta med en bonsai hjem!

Skribent

Forrige artikkel

NASA får nesa til å peke oppover

Neste artikkel

Samviten anbefaler: PRISCILLA