2 min lesetid

Den smittsomme (s)icken 

“The ick”: Den vage følelsen av avsky mot en partner som kan komme av alt og ingenting. Det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som forårsaker dette. Kanskje er partneren din litt for glad i makrell i tomat? Bruker skinny jeans? Majones rundt munnen? Det som er sikkert er når icken kommer, er det ingen vei tilbake fra denne ick-sykdommen. Eller er det mulig å overkomme disse bakteriene i forholdet?

Icks er som en «death penalty» i et forhold

Urban Dictionary definerer ick som en ubehagelig følelse du får ovenfor personen du trodde du var interessert i. Fra da falmer interessen du hadde for dem. Ordet kommer fra en kombinasjon av sick og ickle (som betyr liten). De som er ukjent med begrepet er gjerne ikke ukjent med følelsen, og har på et tidspunkt følt på et ick til en viss grad.

I løpet av den siste tiden har samtaler om icks dominert diskursen innen dating og nesten spredd seg som en sykdom. Det er Reddit-tråder dedikert til å avsløre de ulike icksene folk har opplevd, og uendelige TikTok-videoer som har blitt sett over mer enn 124 millioner ganger. På Twitter, er det sjeldent man går en uke uten å se tweets som har gått viral for å som beskriver en ick. Etter hvert som icks har gått viralt på nettet, har de stadig blitt mer absurde: “Jeg kjente på et ick da jeg så kjærestens kropp flakset rundt da vi var i en bilulykke,” skrev en twitterbruker. Twitterbrukeren spøkte sannsynligvis (og forhåpentligvis), men det faktumet at tweeten har nesten 300 000 likes, illustrerer det nivået absurditet icks har nådd. Når fenomenet icks blir tatt opp i vennegjengen, kan man lett begynne å ramse opp en god del særegne icks.  

Vaksinen mot icks

Psykolog Juliette Clancy skriver at i første fase av et forhold har vi en tendens til å glemme at hver og en av oss har negative egenskaper. Denne fasen kan også kalles «honeymoon phase». De ferske følelsene våre ovenfor personen overskygger deres kritiske egenskaper. I den andre fasen av forholdet innser du plutselig at personen du liker faktisk kan være litt irriterende, smatter under måltid, kan av og til finne på å gjøre en «air guitar» eller er en Soundcloud rapper. Clancy forteller videre at vi i utgangspunktet bør gi personen en sjanse og at det kan potensielt være verdt det i det lange løp.

Clancy har noen gode poeng, men når ick basillen har inntatt kroppen, er det lettere sagt enn gjort. Klarer du å slå deg til ro med at partneren din rett og slett har noen mindre flatterende egenskaper? Finnes det en vaksine mot icks? 

Ser du det fra et annet perspektiv, kan du faktisk begynne å sette pris på partnerens icks. Soundcloud-rappingen kan bety at man har en hobby man trives med, er kreativ og er engasjert i prosjekter. Den sterke kjærligheten for makrell i tomat kan vise til at man er sunn og tar vare på kroppen sin. 

Er du villig til å overkomme denne ick-sykdommen? Jeg er villig til å godta noen icks, men går personen med skinny jeans? Der må jeg dessverre sette strek.

Skribent

Forrige artikkel

En åtseleters takk til dere som fyller telefonkioskene

Neste artikkel

Stakkars Støre