/
1 min lesetid

Samviten anbefaler BIFF: Making Waves – the art of cinematic sound

Making Waves – the art of cinematic sound

En kinotur innebærer som regel å trappe opp nedlesset av snacks fra den lokale sjappa og med forventninger om å få en pause fra vår egen verden, bli underholdt og emosjonelt revet med. Selv om vi er klar over at en vellykket kinoopplevelse avhenger av samspillet mellom flere sanser, er det få av oss som anerkjenner hvor stor del av opplevelsen lyd skaper alene. Making Waves er en fascinerende dokumentar om lydens evne til å skape historie på kinolerretet.

Gjennom møter med legendariske og høyt respekterte mennesker innenfor yrket skisserer dokumentaren et tydelig bilde av alle de nødvendige ingrediensene for å skape lyddesign av kvalitet. Intervjuer med ikoniske regissører og lyddesignere bak filmer som Star Wars, Toy Story, Apocalypse Now, Saving Private Ryan, Avatar og Inception om kreative prosesser og hvordan «ørene leder øynene til historien» gir seerne følelsen av å ha blitt lært trylletriks av tryllekunstneren selv.

Ved historiske tilbakeblikk får publikum også innblikk i flere faser av produksjonen av film og lyddesign. Dokumentaren skildrer et format som har vært i kontinuerlig vekst. Historier om symfoniorkester som ble kalt inn på teppet for å spille soundtracket til hver enkel filmvisning kontrasterer seg sterkt til filmmusikken slik vi kjenner den i dag. Som seer blir man tatt med på en reise av utvikling: fra stumfilmens storhetstid til revolusjonen som kom med overgangen fra mono til stereo og surroundsounden vi nå tar for gitt. Fremgangen som har funnet sted siden tiden når et eget team av stemmeskuespillere og bakgrunnsmusikere reiste på turné fra kino til kino er bemerkelsesverdig.

Mot slutten av dokumentaren blir man obs på at regissørene bak dokumentaren har tatt et metatriks: å benytte seg av rørende filmmusikk i en dokumentar om skapingen av lyd til film. Som for å understreke hele dokumentarens budskap, flimrer sluttscenene over skjermen akkompagnert av den mest episke filmmusikken fra vår tid. De tårevåte øyekrokene hos undertegnede og den middelaldrende mannen ved siden av meg står som bevis på at metatrikset – det fungerte. Etter en to timers bratt læringskurve forlater jeg salen med økt verdsettelse av sansene mine og større respekt for alle de ulike bidragsyterne i filmbransjen. Making Waves blir stående som et klasseeksempel på hvordan dokumentarer kan være både trivielle, nerdete og nisjete på den best tenkelige måten.

Foto: Sandra Chandler

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Samviten anbefaler BIFF: Parasitt

Neste artikkel

Sosialporno for samfunnsinteresserte