/
3 min lesetid

Opp en trapp og ut i verden

I Bergen finnes det mangfoldige steder en kreativ sjel kan utfolde seg. I et lite studio over Bergen Kaffebrenneri, lager for eksempel helt vanlige folk ganske uvanlige radioprogrammer. Vers Libre er navnet på radiostasjonen som tenker annerledes om radio. I den nettbaserte radiokanalen er det radiovertene som bestemmer innholdet i programmene. Med stor frihet kan kreativiteten spire, og lytteren inspireres. Musikk, intervju, poesi,  lydinstallasjoner – alt er velkomment i Vers Libre. Uavbrutt av reklamer og topp 20-lister, er det rom for å utforske og oppdage – både for den som lager radio, og for den som lytter. Samvitens nysgjerrighet er vekket. Vi setter døren på gløtt, og tar dere med inn i Vers Libre-universet, slik det kan oppleves både fra DJ-bordet, som nysgjerrig tilskuer og som initiativtaker.

Illustrasjon: 
Frida Strømme

 

Samviten møter:
Skotten Fraser Keddie: Initiativtakereren og grunnlegger av Vers Libre:

“Dette er ikke et tradisjonelt radiostudio”, forklarer han. “Radiovertene inviterer med venner inn i studio, hvor de spiller musikk for dem. Vi hadde for eksempel et 6-timers show med Bjørn Torske – døren sto åpen, og folk bare kom og gikk som de ville.”. Ved å åpne dørene for alle slags sjangre, har Vers Libre fått luft til å definere seg selv. Med få føringer vil Fraser se hvor dette kan ta veien: ”Hvis det viser seg at ingen vil høre på jazz, er det kanskje ikke et jazzshow dette skal være.”, eksemplifiserer Fraser. ” Denne prøvingen gir stor frihet og det er spennende å se hvor vi ender opp.”. Fraser kan fortelle at en uønsket konsekvens av å la konseptet forme seg selv på denne måten, har vært at det har tiltrukket seg et flertall av menn. Mangfold er viktig for Fraser, og han ønsker å jobbe for at flere damer vil komme til Vers Libre. «Uten mangfold blir det helt enkelt ikke like bra. Det så jeg bare fra da jeg jobbet i filmbransjen i England. De gangene vi jobbet i team bestående av både kvinner og menn gikk det bedre – og vi hadde en bedre tone med klientene – enn da det utelukkende var menn i teamet». For å invitere til et større fellesskap, åpnes studio for både radioverter og publikum, og radioshowene flyttes ut av studio og til bydelskaféer og festivaler. 

Med dette mangfoldet av arrangementer, skulle det vel litt til for at ikke også Samviten skulle finne veien inn i Vers Libre-universet.

To inntrykk av Vers Libre

Anna Olivia, DJ og Samviter, forteller om sitt møte med Vers Libre.

«For meg er Vers Libre en uformell portal fra lille Bergen og ut i verden, man spiller musikk for venner i et studio der man kan være helt og holdent seg selv. Det finnes ingen føringer for kreativitet, man kan utfolde seg fritt. Det er kanskje det som samtidig kan skremme meg litt, at friheten er så stor. Man bygger et konsept som man formidler videre ut til andre. I en liten by som Bergen, defineres miljøet man befinner seg i ut fra sosiale normer. Man følger normene, og Janteloven er et faktum. Jeg vil gjerne slippe å skille meg for mye ut, men samtidig ønsker jeg å ha noe å komme med, både kreativt og sosialt. Det er vel derfor jeg som relativt ny DJ i Bergen har strevd med å skulle hevde meg på en subtil men merkbar måte i miljøet. 

Jeg er for ydmyk til å skulle holde et radioshow helt alene, så jeg inviterte en makker til å være med. Vi spilte på Vers Libre i to timer, og hadde med oss venner i studio som lettet på stemningen. Det fine var at selv om man skal gjøre en jobb og fremføre noe for både kjente og ukjente lyttere, føltes det hele veldig avslappet. Vers Libre klarer å danne et upretensiøst rom for utveksling av lydkunst, hva det enn måtte være. Vi bor i en by som myldrer av kulturelle tilbud. Likevel er Vers Libre så viktig, nettopp fordi terskelen for å bidra med sitt eget er så lav og overkommelig. For min egen del inspirerer Fraser og Vers Libre meg til å vaske av meg skrupler, gi litt fingeren til Jante og hevde meg litt mer. Det er nok godt for musikk-Bergen at det eksisterer en uformell plattform, der kreativitet og ikke (selv)kritikk står i sentrum.»

En Samviten-skribents opplevelse av et Vers Libre-arrangement: Sunday Takeover på Bergen Kaffebrenneri

Det er søndag og eg er på veg til jobb. Eg pakker skjerfet tettare rundt meg, øker tempoet litt. Ulriken ligg der så majestetisk, berre ikledd eit slør av morgondis. Frå lillepudden ser eg seilbåter og heisekraner, og mellom fjell, fjord og høge leilighetskompleks kan eg høyre musikk. Eg følger lyden inn i varmen, blir møtt av venner og lukten av kaffe. Eit sånn crispy deilig bassriff får meg til å nikke anerkjennende, og eg veit at eg er på rett plass til rett tid. Der borte i hjørnet, bak eit djbord, står du – min tjomine for alltid – og puster liv i dette vesle kaffebrenneriet. Og ein eller anna stad der, mellom kaffekoppar og synthesizere, mistar eg omgrep om tid og stad.

//Skrevet av: Siv Torvik & Anna Olivia Sundsli 

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Samvitens Påskekviss

Neste artikkel

Intervju: med kulturbyråd Katrine Nødtvedt