/
1 min lesetid

Oppskrift: honningglasert laks!

Vipps så var det høst, eller hverdag som det heter i Bergen.
Kalde, mørke tider med mangel på matglede ligger i vente. Det er i hvert fall tilfellet for meg. Ingenting er mer fristende enn alle de friske fargene og smakene sommeren har å by på, og heldigvis smaker både avokadoen og mangoen like godt på vintertid. Her kommer derfor et forsøk på å holde på sommeren, bare litt lenger.

Til denne retten, som jeg har valgt å kalle «Honningglasert laks med sommersalsa», trenger du: ris, laksefilet (kiwi har en smart pakke med to ferske fileter),  1 avokado, 1 mango, to tomater, en halv rødløk, honning, en klype salt og pepper, en neve koriander, og ikke minst en liten lime. Spør du meg trengs også en episode med din foretrukne podcast på øret, eller aller helst en kokkeassistent og middagsgjest. Sett på kokkehatten og la oss begynne.

Slik gjør du

1: Sett risen til koking, den tar lengst tid og er absolutt det verste å ha glemt til minuttene rett før servering. I samme slengen er det lurt å sette ovnen på 180 grader. Slik ligger du allerede to steg foran deg selv.  

2: Legg deretter laksefileten på et bakepapir og sett i gang med marineringen. Et par striper honning og en klype salt og pepper, og eventuelt annet krydderi du ønsker deg. Avslutt gjerne marineringsprosessen med ett skvis lime over det hele, for et friskere resultat. Når ovnen er varm er det bare å slenge laksen inn og se frem til resultatet 10-15 minutter senere.

3: Mens godsakene bakes i ovnen begynner det virkelige arbeidet: oppkutting. Er du som meg ønsker du insta-vennlige biter, men tålmodigheten strekker ikke til. Del opp i så store eller små biter som du vil. Størrelse er tross alt personlig preferanse. Mangoen, avokadoen, tomatene og rødløken skal mikses sammen i en bolle, til en salsa! Hakk gjerne opp litt koriander for en spisset smak og skvis det du har igjen av lime over blandingen. 

4: Er du en superkokk eller nær slektning av Ingrid Espelid har du nå timet riskoking, laks og oppkutting slik at neste steg er dandering. Her er det kreativiteten som setter grensene. Personlig valgte jeg å la laksen hvile på en ris-pute og lot salsaen lande der den selv ville. 

Nå er det bare å knipse i vei den insta-verdige retten og nyte et godt måltid som tilfredsstiller både øynene og bukselinningen. Eventuelt kan du se deg fornøyd på de litt usymmetriske bitene, og mangelen på perfeksjonisme, flekke opp en episode av Exit og summere deg frem til at perfeksjonisme kanskje ikke er så ettertraktet som man tenker. Uansett ønsker jeg deg et godt måltid og håper det faller i smak. 

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Dagen derpå

Neste artikkel

Listespalten du ikke visste du trengte!