///
2 min lesetid

Samviten anbefaler BIFF: «Et glass til»

Foto: Bergen internasjonale filmfestival

Dansk drikkekultur på godt, vondt og verre

Regi: Thomas Vinterberg

Åpningsfilmen under Bergen Internasjonale Filmfestival var i år danske Thomas Vinterbergs Et glass til, og har som forventet trukket fulle hus i byens kinosaler. Ryktene om et nytt mesterlig samarbeid mellom Vinterberg og kjente stjerner som Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen og Maria Bonnevie hadde blåst fra sør og bygget opp en sitrende forventning i forkant av festivalen. Billettene til forrige ukes forhåndsvisning solgte ut på null tid, og i likhet med frustrerte husmødre under smørkrisa i 2011 måtte vi pent vente på ny forsyning. Visningen denne tirsdagen var satt på Verftet med tilhørende servering av øl og vin. Alkoholservering har aldri føltes mer naturlig enn under denne visningen. 

Hva får du om du krysser fire middelaldrende lærere, et psykologisk eksperiment, og en idé om at hverdagen blir bedre om vi alle hadde en halv promille mer? Et innlysende plot, hvor eksperimentet er dømt til å ende i nederlag. Reglene var enkle, kun drikke i arbeidstiden, og kun holde seg til en halv promille. Det skåles i dansk snaps og Tuborg – i vitenskapens navn selvfølgelig. Som lovet fører dette til en økt livlighet hos karakterene, som nå sprudler over av overmot og karisma i klasserommene, på hjemmebane og i selskap med hverandre. En kommunegrå og anonym tilværelse blir røsket ut av sin daglige drift, og frem kommer livets lyse og glade sider. Likevel har alle roser en skarp torne, og i dette tilfellet stikker tornen ekstra hardt. Guttegjengen får blod på tann og foreslår å øke dosene, og ta et glass til

Alkoholen gir og tar, og publikum blir dratt inn i en berusende sinnsstemning under forestillingen. Slik et stort vors får opp adrenalinet og endorfinene til å boble og prikke i fingertuppene, ler vi oss gjennom første halvdel av filmen. Den store festen bringer med seg pur lykke der vi ser at karakterene mesterlig takler sin nye tilværelse. Hovedpersonen Martin (Mads Mikkelsen), er en nedtonet historielærer som har mistet grepet om undervisningen og trøbler i familielivet. Med en halv promille mer opplever han en frigjørelse av sosiale normer og blir modigere og mer entusiastisk. Å balanse alkohol og festligheter er en kunst, og lik enhver god fest når de tilslutt et tak hvor latter og glede erstattes med gråt og hjertesorg. 

Thomas Vinterberg og hans rollebesetning har på makeløst vis klart å sparke inn åpne dører om usunne drikkevaner og dets konsekvenser på det som føles som en ny og virkningsfull måte. Et glass til er en historie som føles like frisk som høstluften som har ankommet kystbyen vår, og det gledes å høre et godt manus fremført av deilige danske stemmer. Dog kunne regien spart seg for å gi Maria Bonnevies karakter svensk tale, noe enhver fast grensehandler gjennomskuer som dårlig svorsking. 

Det er bare å glede seg til denne vises på kino 26 oktober! Undertegnede skal ihvertfall ta en gjenvisitt.

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Samviten anbefaler BIFF 2020: Feels good man, Bad tales & Welcome to Chechnya

Neste artikkel

Samviten anbefaler Biff: «Influence»