Foto: Raftostiftelsen
Studenter i Bergen kan i sammenheng med årets Raftopris løfte blikket fra akademia til et eksempel på hvordan real aksjon kan føre til samfunnsendring.
Årets menneskerettighetspris fra Raftostiftelsen tildeles Nodjigoto Charbonnel, fra Tsjad. Som grunnlegger og leder av organisasjonen Association Jeunesse pour la Paix et la Non-Violence (AJPNV) kjemper han en modig kamp for å avskaffe tortur, og gi ofre for tortur hjelp til å gjenoppbygge livene sine.
Å arbeide for menneskerettigheter i Tsjad er alt annet enn enkelt. Landets militærdiktatur leder en voldsstat preget av fattigdom, politisk uro og kurrupsjon. Tortur er et institusjonalisert og normalisert politisk virkemiddel i Tsjad. Å gjøre opprør er en av få veier for sosial mobilitet.
Siden år 2000 har AJPNV ledet program for rehabilitering av torturofre. AJPNV fremmer fred, menneskerettigheter, demokrati og godt styresett gjennom å kritisere tortur og annen maktmisbruk. Dette gjør de ved målrettet å vende seg til parlaments- og regjeringsmedlem. I tillegg utdanner de ungdom og studenter til å delta i politikk, kvinners rettigheter, og fremme ikke-vold av rettstaten.
Vi skal sette søkelyset på de som utfører tortur, avsløre overtrampene, hindre fremtidig tortur og sikre rettferdighet for ofrene, og hjelpe de med å bygge opp et live etter torturen
Nodjigoto Charbonnel
Ved å gi Raftoprisen til Charbonnel Nodjigoto og organisasjonen hans AJPNV, ønsker Raftostiftelsen å sette søkelys på sivilsamfunnets rolle i å bygge et fredelig og fremgangsrikt demokrati. Det står dyp respekt av kampen de kjemper mot tortur og for menneskerettighetene og en rettsstat. Tildelelsen av Raftoprisen retter søkelys mot menneskerettighetsbruddene i Tsjad, og er et viktig signal om at denne kampen ikke kan neglisjeres.
Konferansen om årets Raftopris vil foregå 12. november kl. 11-14 i Universitetsaulaen. Den er gratis og åpent for alle interesserte. Selve prisutdelingen vil foregå 13. november kl. 18 på Den nasjonale scene i Bergen.