3 min lesetid

Samvitens filmtips om teknologi

Frister det med film eller serier om teknologi og digitalisering? Da bør du følge Samvitenredaksjonens tips!


Filmer:

The Matrix
Det er ikke uten grunn at denne er en kultklassiker. Hva er drøm, og hva er virkelighet? Bli med hackeren Neo til en virtuell verden hvor mennesker lever som fanger i et dataprogram. Er du i rette humøret kan du muligens se The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions i samme slengen.

Ex Machina
Ikke bare vant den Oscar for beste visuelle effekter i 2016, men deler av filmen er også spilt inn i Norge. Caleb vinner en konkurranse om å tilbringe en uke i et privat fjellområde, men finner raskt ut at han egentlig er med i et teknologisk eksperiment. Det tar ikke lang tid før han møter den menneskelignende roboten Ava, og føler seg raskt betatt og fascinert av henne. Er hun egentlig virkelig?

You’ve Got Mail
Om du husker den grusomme tilkoblingslyden som kom fra et modem fra 90-tallet, er dette et fint dykk i arkivet. I denne romantiske komedien møter vi Tom Hanks (NY152) og Meg Ryan (Shopgirl) som tilfeldig møtes i et chatrom på Internett. Gjør seg godt sammen med en boks Ben & Jerrys.

Metropolis
Metropolis er en av de første sci-fi filmene som møtte lerretet, og stammer helt tilbake til 1927. I denne stumfilmen møter vi et urbant og dystopisk samfunn styrt av menneskelige maskiner, og den kan på mange måter sies å være forut for sin tid. Ved å knytte arbeidere til følelsesløse roboter, er den vel verdt en pause i eksamenslesingen. At den var Adolf Hitlers favorittfilm spiller tross alt ingen rolle.

Terms and Conditions May Apply
Hva sier du egentlig ja til når du aksepterer brukervilkår på internett? Dokumentarfilmen illustrerer internasjonale firmaers pengesterke interesser i privatpersoners liv. Tenk deg at all informasjon som går gjennom datamaskinen din snappes opp av totalt ukjente firmaer, og selges videre til en tredjepart? Kanskje det ikke er så viktig om noen vet at du ser på kattememes klokken tre på natten. Men hva hvis denne informasjonen ble benyttet til å undergrave det demokratiske systemet, og kunne stoppet en lovlig demonstrasjon før den i det hele tatt inntraff?

The Internet`s Own Boy: The Story of Aaron Swartz
Dokumentarfilmen tar for seg det korte livet til datageniet Aaron Swartz – en ung og talentfull koder, hacktivist og politisk idealist, blant annet kjent som en av Reddits grunnleggere. Swartz hadde en drøm om å offentligjøre akademisk kunnskap og informasjon om innbyggeres rettigheter og lover i USA – informasjon som i prinsippet burde være tilgjengelig for alle. Men dette var også en drøm som ledet Aaron mot hans død.

 

TV-serier: 

Westworld
Har du ikke allerede sett den, har du en god mulighet til å se deg opp før sesong 2. I denne serien får priviligerte deltakere muligheten til å sende seg selv inn i en virtuell fornøyelsespark basert på “den ville vesten”. Vi blir kjent med selskapet bak, de ulike deltakerne og “hostene” som de møter og samhandler med i parken. Vi kan røpe såpass mye som at ting ikke går helt etter spillereglene.

Orphan Black
Tyven Sarah står på togperrongen. Plutselig ser hun en kvinne – med et identisk utseende som henne selv – hoppe foran toget og i døden. Hun finner vesken til kvinnen og bestemmer seg for å ta over livet hennes. Men så dukker det opp andre kvinner som ser helt like ut som henne selv…  Denne sci-fi-serien fra Canada har et spenningsvolum på maksimal styrke. Ikke bare har skaperne laget en historie uten et eneste kjedelig øyeblikk, men Tatiana Maslany tar også serien til nye høyder med sine fantastiske rolletolkninger.

Doctor Who
Denne evigvarende serien om den superintelligente og antivoldelige doktoren fra planeten Gallifrey er virkelig verdt å se. Serien har nå pågått siden 60-tallet, men trollbinder fortsatt publikum verden over. Han har en blå politiboks som romskip, og reiser gjennom tid og rom med sine menneskelige kompanjonger og en sonisk skrutrekker. Ikke alle reisene er like trygge. Det gjenstår å se om doktoren overlever, eller om han regenererer til en ny utgave av seg selv.

Black Mirror
Om du fremdeles ikke har vært innom kritikerroste serien fra Netflix er det på tide å gi den en sjanse. Black Mirror tar for seg ulike innovasjoner og teknologiske utopier, og de ulike episodene kan være både skremmende og hysterisk morsomme. Hvordan går det når absolutt hele samfunnet blir rangert etter “likes”? Og hva skjer når en backpacker prøver å tjene seg penger ved å bli testperson for et teknologisk firma som kanskje drar VR-konseptet litt vel langt?

 

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Generasjon Prestasjon

Neste artikkel

Nytt nummer ute nå!