Stavmikser.
Du vet de enkle, kjempegode babymat-aktige suppene som flinke folk lager, med en liten persillekvast på toppen? Stavmikser er svaret på alle mat-spørsmål du ikke visste du hadde. Hva skal jeg gjøre med den kvarte blomkålen som nå er litt for bøyelig for noens beste? Du koker den, smekker opp i smør, fløte og salt og vipps, så har du blomkålpuré som er dødsgodt, men også veldig fancy. Og glasuren på gulerotkaken min, hvordan blir den så fløyelsmyk, spør du? Stavmikser, kjære deg. Kjøp deg en. De tåler en støyt eller fem, og gjør alt til en spiselig stappe. Bare husk å ha i nok smør.
Almanakk.
Ingen husker alt. Når du lærer deg å bruke almanakk er livet så mye lettere. Om du vil bruke mobilen din, der du sitter og knoter ned avtaler, og ikke får skrevet alt, og det tar i alle fall syv minutter, så gjerne for meg. En bok, med en hendig penn festet til, er noe du kan stupe ned i uten å virke frekk. Du kan skrive ned hver bidige ting, med plass til overs for treningsplanen du aldri kommer til å gjennomføre. Men dårlig samvittighet for å ikke gjøre det, får du.
Hengekøye
Det å ligge dinglende over byen, kun festet mellom to trær og skue over landskapet er kanskje noe av det mest avslappende man kan gjøre for under 500 kroner. Den tar ingen energi å bære med seg opp over tregrensa. Og når du har tjora deg fast og velta deg oppi med en god bok og en termos med gårsdagens stavmiksesuppe, så kan du bare kjenne pulsen synke og livsgleden øke. Ta middagsluren ute og få et Instagrambilde av dimensjoner med på kjøpet.
Sjokolade.
Kjøp noen store plater, gjem de bort, bruk all jedi-force på å glemme de og overask deg selv senere ut i semesteret når obligatoriske oppgaver og en sliten konto truer komforten.
Skikkelig nål og tråd.
Etter noen år som student har jeg forstått nytten i å reparere de klærne som går litt i stykker. Det er billig, miljøvennlig, og føles bra. Når du har reparert noe, har du gjort en fornuftig ting, og du kan gå tilbake til å binge serier resten av dagen med god samvittighet. All spøk (vel…) satt til side, så er en skikkelig nål og tråd kjøpt i sy-butikk eller lignende gull verdt når yndlingsblusen får en rift.
Mel. Nøtter. Frø. Kjerner. Valnøtter. Tørkede aprikoser.
I år er året du bør lære deg å lage dine egne brød. Ingen flere unnskyldninger. Det er så ufattelig enkelt. Vi skal gidde å hive sammen noen ingredienser før vi legger oss om kvelden. Og så legger vi frø og nøtter i en matboks med vann. Neste morgen har grovdeigen du satte med grovmel, litt gjær, restene av yoghurten som gikk ut på dato og vann begynt å boble litt friskt. Så blander du hvetemel, nøtter, frø, kjerner og noe digg tørket aprikos eller annen frukt sammen. Så elter du deigen litt mens du hører på en podcast, ser en episode av en serie eller ringer bestemor. Deretter setter du den fra deg i et ønsket antall timer. Også baker du de brøda. Kom igjen. 200 grader i en time. De blir faktisk hundre ganger bedre enn den tørre klumpen med luft fra butikken. I tillegg blir du skikkelig mett.
Ikke det.
Mitt siste punkt er selvfølgelig en motsigelse. Ikke kjøp alt du har lyst på, selv om Visa-kortet brenner i lomma. Jeg har gått på smellen selv, og kommer sikkert til å gjøre det igjen. Om noen måneder skulle du ønske at du hadde noen tusenlapper til overs. Du bør faktisk bruke noen av kronene på pensum, og kanskje kommer det en helt jævlig strømregning i mars. Da blir det deilig å ikke trenge å spørre foreldre om hjelp og heller betale den selv. Og du trenger ikke en ny bukse, de gamle har noen semestre igjen å leve! Arranger heller en byttekveld og bruk pengene på en Prosecco som står i kjølen til en velvalgt alminnelig hverdag.