/
3 min lesetid

En hyllest til bomringen!

Bomringen. En stolt, rak stolpe som tappert teller biler inn og ut av byen. Helt om natten, helt om dagen. Ingen fridager, ingen lange morgenstunder eller helgetillegg. Den står støtt gjennom tunge stormer som herjer både gjennom landet og i kommentarfeltet på VG. I all sin enkelhet har den en funksjon: å belaste bilister en pengesum hver gang deres veier krysses.  Likevel, hva er det med disse metallrørene som får hvite menn på 50 til å se rødt? Dette er tross alt et fenomen som gav en stakkars fyr i Stavanger så mye hodepine at han opprettet et eget bompengeparti. Høsten 2019 ble et brakvalg for partiet som forakter bomringene som så vakkert omkranser et flertall av norske byer. I etterdønningene av dette valget vekker ordet bomringer eller bompenger vonde assosiasjoner og bilder som ville fått selv den stauteste mann til å våkne i et badekar av svette, slik Onkel P ville sagt det. Bompenger er blitt vår Styggen på Ryggen og det er på tide å se frykten i hvitøyet. Dette er en hyllest til den allsidige bomringen, som er så mye mer enn en forvokst gatelykt med hengende hode.

En godt bevart hemmelighet er nemlig at bomringen har flere funksjoner enn bare å gi aldrende menn i midtlivskrise noe å hytte nevene etter. Her introdusert som din nye treningsbuddy! Hvor ofte avlyser ikke venner i siste liten når dere har avtalt å pumpe jern på vektertorget (bedre kjent som flexertorget)? Frykt ikke, fordi din nærmeste bomring er om mulig en enda bedre erstatter. Glem det å vente i tur på pullupstangen, fordi disse metallstolpene er perfekte til å trene på den ultimate chip up. Dessuten følger det med gratis oppvarming da du først må klatre opp stolpen før treningsøkten starter. Hoppe tau alene? Ingen problem, bare fest den ene enden av hoppetauet rundt bomringen, og vipps så har du en ledig hånd. Andre fritidsaktiviteter kan gjøres gratis ved å benytte stolpen til poledancing, boksesekk, intervallmarkør eller rett og slett en som gir deg hive five hver gang du løper forbi. Andre mindre anstrengende aktiviteter kan være å montere en huske og nyte godt av gratis utsikt over din favoritt-motorvei. På denne måten sparer du både penger og tid på å gripe tak i nærmeste bomring når du kjenner på å få utløp for noen endorfiner.

Rent praktisk har den også noe å bidra med. Dårlig plass i kollektivet til tørking av klær eller tørkestativ som faller fra hverandre? Fortvil ikke, med litt hyssing og klyper er dette en enkel  sak å fikse opp i. Under bomringen er det mer enn nok av plass og godt med vind. Ikke minst er det en perfekt mulighet til å flashe det nyinnkjøpte undertøyet og spre godluktende tøymykner langs Bergens asfalterte gater. Synes du bomringen er stygg? Med litt julelys fra Clas Ohlson og en lang skjøteledning kan bomringen bli byens nye og hippe lysinstallasjon. Rundt halloween bytter du lett ut lysene med spindelvev og edderkopper, og rundt sommertider kan vakre blomster omslynge metallmonsteret mens potteplantene vaier i vinden. Bomringene er også det beste stedet å få vist frem dine siste kunstverker, og kanskje den mest effektive måten å spre budskap i form av plakater og bannere som fanger blikket til slitne bilister på vei inn og ut av byen.

// Illustrasjon: Trine Louise Ween

Bomringen har også en mørk side, slik som dark web eller fotballpuben etter 02.00 en lørdags kveld. For en lokal dealer vil bomringen være det perfekte sted å markedsføre salget sitt, bare sleng over et par joggesko eller heng opp en diskre plakat for å lokke inn nye kunder. For den mest ekstreme vil den kunne fungere som en faretruende galge til bruk på fiender,  konkurrenter eller gamle flammer. 

Bilister på norske veier må fra tid til annen betale bompenger. En avgift i form av penger som belastes bilen idet den kjører forbi en automatisk bomstasjon. Flere bomstasjoner på veier som fører inn til et område kalles en bomring. Disse plasseres ofte rundt store byer og inntektene fra ringene går til alt fra å finansiere kollektivtrafikk, vedlikehold av veiprosjekter eller gang- og sykkelstier. Jeg vil med denne teksten argumentere for at en bomring er så mye mer. Fra spøk til revolver; det er kjipt å betale avgifter, men er det ikke bedre å få ren luft og mindre biler i byen?

Kilder//
Statens Vegvesen 2019


Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Siste avgang

Neste artikkel

Grønnhetstyranniet og andre buskevekster!