/
2 min lesetid

Samviten anbefaler Cine Latino: SORCERY

Sorcery er en god og mørk, antikolonial fabel med et godt stykke svart magi.

Sorcery tar oss med til en til avsidesliggende øya Chiloé utenfor kysten av Chile, på slutten av 1800-tallet. Filmen er regissert av Christopher Murray som er også medforfatter på manuset sammen med Pablo Paredes. Murray og Parades har tatt inspirasjon fra en sann historie om en av de siste hekseprosessene i Chile og Chilensk folklore. Ifølge lokal folklore har Chiloé vært hjemmet til en gruppe mektige hekser og trollmenn som i hemmelighet styrer øya. I 1880 ble en gruppe hekser og trollmenn kalt La Recta Provincia stilt for retten for hekseri.

Filmen handler om den 13 år gamle Rosa jobber som tjenestepike for en religiøs familie av tyske nybyggere. En dag ligger alle sauene til den tyske familien døde på et jorde som følge av det som ser ut som svart magi. Den tyske Herr Stefan, familiens overhode, peker ut faren til Rosa som gjerningsmannen på grunn av at han er «indianer» og dreper han i kaldt blod. Rosa prøver å få rettferdighet for det som skjedde med faren hennes. Hun prøver først gjennom myndighetene, men de er ikke villige til å hjelpe henne. Deretter går hun til kirken, men de kan heller ikke til hjelp. Hennes siste utvei er trollmannen Mateo, mannen som tar henne inn etter hennes far sin død. Mateo er lederen av en gruppe urfolks opprørere kalt La Recta Provincia, som bruker svart magi til å bekjempe inntrengerne som har invadert landet deres. Det som startet som jakten på rettferdighet blir til en utilgivelig hevnhandling der selv de uskyldige ikke blir spart. Filmen kan lett ses på som antikolonial. Hovedkonflikten i filmen er sentrert rundt hvordan urbefolkningen på øya kjemper mot den Chilenske stat og europeiske kolonister. Våres hovedperson Rosa, i begynnelsen av filmen, identifiserer seg ikke med urfolket på øya som hun også egentlig er en del av. Hun er kristen og hun snakker faktisk tysk, men etter konflikten med de tyske kolonistene og farens død innser hun at i deres øyne, vil hun alltid være en “indianer”. Dette fører til hun omfavner arven og identitet sitt, og blir da det hun alltid var ment å være, nemlig en heks. 

Hevneplottet kan for noen virke litt klisje og er litt tamt i utførelsen. Hevnehandlingene kunne gjort litt mer ut av seg og kanskje vært litt mer sjokkerende. Jeg skulle også ønsket at filmen gikk mer inn i det spirituelle og esoteriske enn det den gjør. Selv om en del av tematikken i filmen omhandler magi, vises ikke dette gjennom spektakulære data-effekter, men er rota i våres naturlige verden og er vist gjennom samhandlinger med naturen. Det er i seg selv bra, men kan noen ganger bli litt abstrakt og verdsligt. Det som er i filmen er greit og gir seerne et forståelig bilde. Likevel, gjør det visuelle og det performative at disse problemer kan lett overses.

Valentina Véliz Caileo briljerer som den 13 år gamle Rosa og gjennom en god blanding av sårbarhet og handlekraft, gir en troverdig overgang fra tjenestepike til heks med en vendetta, men likevel beholder henne som en karakter vi kan sympatisere med. Øya Chiloé er like mye en karakter i filmen som resten av rollebesetningen. Bilder av regnvåte, tåkete og fuktig skog- og kystlandskap, skaper en tung og mystisk atmosfære som gir filmen et eventyraktig preg. Det er ikke rart at folk på øya tror på magi.

Sorcery er en eventyraktig fabel om hevn som trekker deg inn i sin verden. Selv om plottet kan virke en smule klisje, oser filmen av atmosfære. Man blir lett trukket inn og man er trollbundet til siste sekund.

SORCERY:

  • Orginaltittel: Brujería
  • Regi: Christopher Murray
  • Utgiver: The Match Factory
  • Sjanger: Fantasy, Thriller
  • Språk: Spansk, Mapudungun, Tysk

Skribent

Forrige artikkel

Samviten anbefaler: Cine Latino

Neste artikkel

Samviten anbefaler Cine Latino: ALMAMULA