/
2 min lesetid

Interiørførstehjelp

Interiørførstehjelp aka. 8 steg mot det bedre liv

Illustrasjon: Juni R. Bunkholdt

1. LA DET BLI (BEDRE) LYS

Hvis kollektivet eller leiligheten din er utrustet med lysstoffrør foreslår jeg at du tar frem mors brekkjern, river armaturet ned, og legger det i postkassen til utleier med et notis om lysets psykologiske påvirkningskraft. Lyskilder i ulike høyder og nivåer gir rommet et mindre flatt uttrykk, og gir mulighet for mer variasjon.

2. “HOME” ≠ HJEMInteriørførstehjelp_Taran3
Det eneste stedet der det er sosialt akseptabelt å ha store bokstaver i vinduskarmen som staver HOME er på et aldershjem for senile. Det samme gjelder forøvrig LOVE og skilt der det står “Home is where the heart is.” Fyll heller veggene og vinduskarmene med ting og bilder som faktisk har personlig betydning, heller enn ting av generisk verdi.

3. PYNTEGJENSTANDER
Hvorfor har vi dem? De utfyller absolutt ingen vesentlige behov, men allikevel fyller de de fleste norske hjem til randen. De bare står der, ser for det meste ikke fine ut engang. Det eneste de egentlig oppnår er å unngå Fretex-donasjonen gang på gang, uten at noen helt vet hvordan.

Hvis du ikke har glede av dem fra dag til dag, og du egentlig ikke hadde lagt merke til om de var borte, gi dem til Fretex, så kan noen andre konkludere med det samme et par år senere.

4. JEG VIL AT DU SKAL ØNSKE MEG VELKOMMEN, IKKE DØRMATTEN DIN.
Dessuten tråkker jeg jo på “velkommen”- hilsningen, og gnir inn skiten fra under skoene mine. Dermed blir ordet mer og mer skittent og ekkelt, velkomsten mer og mer slitt. Velkomsten blir oppbrukt. La en dørmatte være simpelthen en dørmatte, og fokuser heller på å gjøre atmosfæren åpen og innbydende.

5. EN ODE TIL IKEA. BARE IKEA.
Ja, IKEA gjør mye bra. IKAE er (idealistisk sett) tipp topp. Godt design til folket! KEIAs kronjuveler fortjener en plass i designhistorien BILLY, KARMSTOL, flatpakkede møbler generelt! Men når IEAK prøver å være noe annet enn IKEA ville jeg styrt unna. Når de kaster seg på trendene og etterligner akkurat nok til at de ikke kan bli tatt for plagiat, da er det ikke særlig mye IEKA igjen. Ærlig design varer lengst!
Interiørførstehjelp_Taran
6. JOTUNHEIMEN
Hvis du først skal ha en sånn derre kontrastvegg kan du i det minst være litt mer kreativ enn å velge sesongens fargeepidemi fra Jotun-katalogen, som hvert år sprer seg som pesten blant de norske hjem. Selv om du har “Oslo” på veggen er du fortsatt i lille Bergen. Gå for farger som vekker en bestemt følelse eller assosiasjon, og som man ikke vil kvitte seg med så fort den forsvinner fra nabohusene.

7. SHABBY ER IKKE CHIC. RENT FAKTISK.
“Shabby” og “chic” motsetninger. Det at shabby skal være chic er paradoksalt. Dessuten er det appropriasjon av fattigdom, og i disse politisk korrekte tider bør man ikke kødde med sånt. Slitte arvestykker er dog helt OK.

8. SLUTT Å LESE DETTE.
Brenn alle interiørmagasiner som prøver å få deg til å kjøpe ny innredning hver sesong, og som sier at livet din blir mye bedre bare du har akkurat den fargepalletten. Hvis du liker lysstoffrør så skal du visst ha lysstoffrør, og hvis det å ha store bokstaver som staver HOME i vinduskarmen din er nødvendig for at du skal huske hvor du er så skal du jammen meg ha dem og. Ikke hør på artikler som denne, og tenk heller på hva du skal fylle dine omgivelser med for at de skal utfylle dine behov.

Den eneste som må trive i din bolig er deg selv. Du har herved min tillatelse til å rive ut denne artikkelen, og bruke den som dopapir.

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Høykultur møter lavkultur: Fra oldtidens teater til nåtidens Netflix

Neste artikkel

Løst og fast om boblejakker og bermudashorts