2 min lesetid

Oppskrift på grovbrød

Etter min mening er det lite som slår en god og saftig brødskive til lunsj. Når du har sittet noen timer ved pulten med synkende motivasjon og klagende sult, kan en godt komponert matpakke redde dagen. Et av de viktigste elementene i en slik produksjon vil være et deilig grovbrød. Med fiber, nøtter og tørket frukt vil selv den strengeste sunnhetstyrann nikke anerkjennende til denne oppskriften. Fortvil ikke, du trenger hverken vekt, brødform eller store bakekunnskaper. Bare brett opp ermene og skaff deg et forkle; her skal det bakes!

INGREDIENSER:

Fordeig:Grovbrød_Sigrid_3
5ss rugmel
2ss sammalt hvete
5ss byggmel
10 gram gjær (på størrelse med en kikert)
1dl vann
Resten:
200 gram hvetemel
500 gram sammalt hvete
30 gram gjær
5ss sesamfrø
5ss linfrø + 1dl vann
4 dl vann
2 ss honning
18 aprikoser
En stor neve valnøtter

1. Lag fordeigen kvelden før dagen du skal bake. Bland de tørre ingrediensene i en boks med lokk. I 1dl lunkent vann blander du ut gjæret, og rører dette sammen med de tørre ingrediensene. Legg lokket på og hopp i loppekassa. Denne fordeigen kan stå i opp til 20 timer.
2. Nå begynner bakingen! Vask hendene godt, ikke ha på plagg med lange ermer, ta på deg et forkle (mel er bare irriterende å få på klærne) og sett på favorittpodcasten.
3. Legg linfrøene i en skål, med 1dl vann. La dette stå i en halvtime.
4. I en stor bakebolle blander du de tørre ingrediensene. Del aprikosene i fire, og hakk valnøttene grovt.
5. I et litermål blander du lunkent vann med 2ss honning, samt 30g gjær. Dette tilsier litt over halve pakken med ferskgjær. Rør i vannet slik at gjæren løser seg opp. Hell vann/honning og gjær -blandingen over i bakebollen og rør det hele sammen med fingrene.
6. Strø litt hvetemel på en ren flate (kjøkkenbenk eller spisebord) og hell ut deigen.
7. Hvis deigen er bløt, strør du litt mer hvetemel over den og elter det inn. Ikke ta for mye mel i deigen, da den kan bli for hard og tørr. Deigen kan være litt klissete, det er ikke farlig.
8. Elt deigen i 20-25 minutter. Den skal til slutt være smidig og holde sammen, men ikke for hard. Om du synes det blir kjedelig med eltingen kan jeg anbefale å sette på en episode med din favorittserie.
9. Legg deigen tilbake i bakebollen, med litt mel i bunnen slik at den lettere kommer ut etter hevingen.
10. Nå skal deigen heve. Deigen må stå på et rom hvor det ikke er så mye trekk. Oppå kjøkkenskapet, på baderommet eller i stua ved panelovnen er alle gode steder. Pass på at den får stå i fred. La den heve i 2-3 timer. Nok tid til lese noen kapitler med pensum, ta en rusletur på fjellet eller en kopp kaffe med en venn.
11. Etter at deigen har hevet ferdig kan du lage ett stort eller to små brød. Form brødet/brødene så de blir avlange og legg de på en stekeplate med bakepapir.
12. Stek på 200 grader i 45-60 min, til skorpen er gyllen-brun. Hvis du banker på brødet og det høres hult ut, er det ferdig.

Det er viktig at du lar brødet hvile litt før du begynner å skjære i det. Vent minst en halv time. Server brødet med smør og rørte bringebær eller nyt det til en suppe du har laget i mellom bakeslagene. Brødet holder seg godt om du oppbevarer det i et kjøkkenhåndkle eller en i en pose av lin om du føler deg fancy.

GOD FORNØYELSE!

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Det endelige punktumet for pelsindustrien?

Neste artikkel

Isbens rispbusker og andre buksevesker