3 min lesetid

Salig ensomhet

I SHOT, også kjent som Studentenes helse-og trivselsundersøkelse har man avdekket mørke tall som viser at 23% av studentene i forskjellige institusjoner over hele landet føler seg ensomme. Denne ensomheten kan være forårsaket av mye, men noe helt konkret er det vanskelig å peke på. Ensomhet er et spektrum som kan oppleves forskjellig for enhver. Jeg savner en hyllest til ensomheten vi kan dele med andre.

Jeg er en aktiv tilhenger av å hylle den Salige Ensomhet. En ensomhet markert av musikk og muligheten til å stenge alle former for uønsket oppmerksomhet ute. Har du noen gang satt i høretelefonene dine og skrudd volumet til maks på vei hjem fra byen? Det er en rus produsert av ren lykke. Det er den Salige Ensomheten, den ensomheten som ikke vises i statistikk eller tall. Den ensomheten som ikke lammer, men oppfostrer en mulighet til å nyte sitt eget selskap. Vi kan alle kjenne oss igjen i å trenge en 10 minutters dansepause midt i hjemmeeksamen, med festlisten på høyt volum. Med øreklokkene godt pakket rundt seg selv hører man hver eneste tone av musikken. Den flyter og dupper mellom ørene som en bøy på en solskinnsdag i motsetning til de tafatte svømmetakene sent lørdagskveld, hvor musikken forsvinner i skrik og larm av samtale og fyll.

Dette er den eneste måten jeg kan beskrive stemningen på et avsides hjørne i Magnus Barfotsgate. Her finner man et sted hvor man kan nyte den Salige Ensomhet, og nå trenger den heller ikke nytes alene. Folk danser aktivt, uten hemning. Prøver å glemme oppgaven på 3000 ord som skal inn på mandagen. I promillens rus blokkerer vi ut omverdenen med øredøvende musikk. Silent Disco er en av Bergens mest populære onsdags- og torsdagsaktiviteter. 

Med hodetelefoner som anlegg har man mulighet til å formidle musikk på et intimt nivå. Mellom menneskene med hodetelefoner finnes det en hemmelighet, og bare de skjønner hvordan deres dansende føtter kan samsvare med musikken på øret. Det er noe altoppslukende og privat med det å ikke ha mulighet til å føre en samtale under slike begivenheter. Øyekontakt og kroppsspråk får ta seg av kommunikasjonen i en hverdag der vi nærmest er desperate etter den gode samtalen og det å være sosial. Vår ellers høylytte og øredøvende verden gir ikke den samme befriende opplevelsen som denne lydløse interaksjonen gjør.

Denne private opplevelsen søker heller ikke å være noe annet eller mer enn privat. Silent Disco ønsker ikke å imponere noen med sitt display av kjelker med shots og ekstravagante kostymer. Silent Disco prøver heller ikke å diske opp øl brygget i faren din sin kjeller som smaker og lukter som pizzadeigen du prøvde å lage for første gang i mat og heimkunnskapen i femte klasse. Silent Disco leter etter de menneskene som ønsker å nyte en øl i stillhet og høre på god musikk – uten nødvendigvis å være alene om det.

Denne formen for kontroll over sin egen opplevelse er unikt for utelivet i Bergen. For en perfekt kveld på Silent Disco trenger man bare en ledig hånd for å kontrollere hvilken kanal man vil rette seg etter og skape sin egen verden. Denne valgfriheten kan ikke beskrives som noe annet enn befriende. Silent Disco transformerer et mørkt og ukjent lokale til et personlig fristed. Det er stuen din på en ensom fredagskveld, det er soverommet ditt på en mandags morgen og det er teltturen din fra første videregående. Man setter sine egne rammebetingelser for en kveld ute på byen. Og denne opplevelsen har blitt videreført til andre lokaler. Kvarteret har nylig kjøpt inn 500 nye hodetelefoner som de kan bruke i formål til Silent Disco. Den Salige Ensomheten har kommet for å bli.

Så langt har vi sammenfattet at Silent Disco er en del av den Salige Ensomheten, en opplevelse du er fullmektig over, og sist men ikke minst at det kan være ditt hjem og ditt fristed. Silent Disco kan oppsummeres som en papirduk på barnefest, hvor du styrer verdenen du lager når du bruker fargeblyanten du har blitt gitt. Om det er noe utelivet i Bergen er tørst på, så er det konsepter som ikke ønsker å være noe mer enn én ting.

Studenter over hele Norge har erfart å kjenne på ensomhet. Den kan oppleves på sitt sterkeste dersom man er alene på en lørdag kveld og mottar en kavalkade av glorifiserte videoer og bilder av den gjengen du egentlig ikke vil henge med, men plutselig føler deg utelatt fra. Har du noen gang fått en snap fra noen som har vært på Silent Disco? Med mindre man er der selv vet man ikke hva som skjer bortsett fra den øredøvende allsangen og føtter som gnikker på slitte tregulv. Dette er den fantastiske ensomheten som Silent Disco tilbyr.

I en tid hvor vi søker nærhet mer enn noen gang må vi ikke glemme å hylle ensomhetens viktige side, den ensomheten man kan nyte i nærvær av andre. Alle deler en opplevelse, samme type trådløse og tunge hodetelefoner og sang for én kveld, og bare den kvelden. La oss meske oss i den Salige Ensomheten og glemme statistikk om bare for et øyeblikk.

Illustrasjon: Trine Louise Ween

Studentenes helse og trivselsundersøkelse 2018, https://studenthelse.no/heltaerlig

 

Skribent

Legg igjen et svar

Your email address will not be published.

Forrige artikkel

Logisk nok?

Neste artikkel

Samviten anbefaler BIFF: I morgen danser vi